Brža i kvalitetnija obnova

Hvalevrijedna donacija građevinskog materijala ide za Banovinu

13.09.2021 u 14:20

Bionic
Reading

Wienerberger je još jednom pokazao veliko srce; 600 tona građevinskog materijala ide za Banovinu

Potres koji je krajem prošle godine pogodio Banovinu iza sebe je ostavio veliku materijalnu štetu na većini objekata na tom području. Kako bi pomogla unesrećenim obiteljima, koje su ostale bez sigurnog mjesta za život, tvrtka Wienerberger, vodeći međunarodni proizvođač građevinskih materijala i infrastrukturnih rješenja, donirala je građevinski materijal potreban za obnovu i ponovnu izgradnju srušenih domova.

Nedugo nakon samog potresa, Wienerberger je donirao preko 150 tona pomoći u crijepu i opeci, a sada je dodatna pomoć stigla i za 5 obitelji koje trebaju dograditi zabatne zidove i promijeniti krov. Informacije o potrebnim donacijama Wienerbergeru je osigurao Centar za potresno inženjerstvo, čiji stručnjaci imaju najbolji uvid u stanje na terenu i znaju prepoznati situacije u kojima je pomoć neophodna. Idući korak donacija je Wienerberger materijala iz tvornica diljem Hrvatske - u Karlovcu se proizvodi specijalna brušena opeka Porotherm Profi, u Đakovu Tondach crijep velikog formata, a u Ogulinu betonski opločnici Semmerlock. Materijal će biti dovoljan za opremanje domova desetak obitelji s potresom pogođenog područja. Ukupno će biti donirano preko 600 tona građevinskog materijala.

Osim humanitarnog cilja, pružanja pomoći onima koji su u potrebi, cilj ove akcije je i poticanje drugih potencijalnih donatora na slične aktivacije. Dolazak hladnijeg vremena i boravak u skučenim kontejnerima dodatno otežavaju životne uvjete ljudi na koje ne smijemo zaboraviti. Uz to, Wienerberger ovom hvalevrijednom akcijom osigurava korištenje suvremenih materijala i sustava koji odgovaraju današnjem vremenu i zahtjevima – primarno energetska učinkovitost, brzina gradnje, dugotrajnost, prirodni i zdravi materijali i protupotresna svojstva.

„Jasno definirani ciljevi, projektna dokumentacija, kvalitetni izvođač, kvalitetni moderni materijali koji mogu značajno utjecati na brzinu i kvalitetu izvođenja ključni su za dobru organizaciju i kvalitetu obnove. Nije na odmet razmisliti o ideji da se cijelo područje dodatno urbanizira, a sada je prava prilika da država ponudi zamjenska zemljišta koja bi se urbanistički smisleno posložila. Naša je potreba i obveza sudjelovati u obnovi – od donacija do rada sa strukom i građevinskim poduzećima radi pronalaska odgovarajućih rješenja“ govori nam Tin Ban, direktor regije jugoistočna Europa u Wienerbergeru. Nadalje ističe da se nada da će donacija olakšati tim obiteljima, a u isto vrijeme poslati poruku koja će unaprijediti standarde gradnje u budućnosti.

Iako se čini da bi taj cijeli proces trebao dugo trajati, postoje rješenja za bržu, ali i kvalitetniju obnovu, a upravo njih nudi Wienerberger jer se njihovom opekom može graditi do 3 puta brže, suhom gradnjom uz odličnu toplinsku izolaciju. Usporedbe radi, jedan zid od Porotherm 30 Profi opeke ima jednake toplinske karakteristike kao čak 6 klasičnih opeka, a njihov je crijep većeg formata što smanjuje potrošnju drveta, a ubrzava radove za 25%. „Sistem gradnje na taj način je toliko jednostavan da bi mogao koristiti domaću radnu snagu s Banovine. Obuka bi trajala nekoliko tjedana, a efekti bi bili vidljivi odmah. To je tako jednostavno, kao Lego kockice“ poručuju iz Wienerbergera.

Wienerberger je i ovim donacijama pokazao da mu je jedna od glavnih misija i doprinos unapređenju kvalitete života u zajednici u kojoj posluje, a u daljnjem poslovanju ima namjeru provoditi tu praksu i dalje.