ZBOG POSKUPLJENJA

HUP pozdravlja namjeru Vlade da se pojačaju inspekcijskii nadzori: 'Treba kazniti pojedince'

05.01.2023 u 15:31

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici pozvala one koji su neopravdano povisili cijene nakon uvođenja eura da ih vrate na razinu od 31. prosinca, rekao je u četvrtak premijer Andrej Plenković, najavljujući u protivnom snažnu vladinu intervenciju za one koji su to učinili u procesu zamjene kune eurom, istaknuvši da su poskupljenja zbog uvođenja eura potpuno neopravdana

Oglasile su se i članice Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), koje su istaknule da striktno primjenjuju zakonsku regulaciju konverzije u euro te da nisu podizale cijene uslijed primjene nove valute. Stoga, kažu, pozdravljaju namjeru Vlade da se pojačaju inspekcijski nadzori i prozovu pojedinci koji eventualno krše regulativu.

'Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade je jasno rekao da je većina pošteno odradila posao konverzije i da treba kazniti pojedince koji to krše i takav stav snažno podržavamo. Drago nam je da je Vlada prihvatila nas stav da se ne može cijeli sektor proglasiti nepoštenim nego mjere trebaju ići u smjeru kažnjavanja pojedinaca. Sektor trgovine, koji zapošljava gotovo 200.000 radnika, najintenzivnije se pripremao za primjenu eura kao domaće valute te je uložio značajna sredstva i puno rada za prilagodbu novoj valuti.

Zakon o uvođenju eura vrlo je jasno definirao pravila pretvaranja cijena i u tome se nisu mogle dogoditi špekulacije trgovaca. Po toj formuli vrlo je jasno definirano kako se cijene pretvaraju u euro s jasnom odredbom da se zadnja decimala može zaokruživati na gore ili dolje. Svi trgovci tu su formulu dosljedno provodili.

Kontinuirani rast cijena u trgovinama prisutan je već oko godinu i pol dana, ali trgovci nisu mijenjali marže već su dijelom i smanjene. Naime, marže su odlukom Vlade RH smanjene na jedan ili pet posto na dijelu proizvoda koji čine otprilike deset posto ukupne prodaje. Inflatorni učinak na cijene hrane u tom razdoblju je oko 20 posto. HUP će sa svojim članicama nastaviti dijalog i suradnju s Vladom kako bismo zajedno iznjedrili optimalna rješenja za gospodarstvo i građane i u nadolazećem periodu koji neće biti ništa manje izazovan', poručuju iz HUP-a.

Sjednica Vlade Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic