drastična poskupljenja

Kako Vlada misli ostvariti povratak cijena na stare vrijednosti? Filipović otkrio što može uslijediti za neposlušne

05.01.2023 u 13:52

Bionic
Reading

Nakon sjednice Vlade, pred novinare su stali ministar gospodarstva Davor Filipović i glavni državni inspektor Andrija Mikulić, kako bi dodatno objasnili način na koji Vlada misli ostvariti svoje zahtjeve trgovcima i drugim poslovnim subjektima da vrate cijene na vrijednosti od prije uvođenja eura

Novinare je prvenstveno zanimalo zašto je Vlada donijela zaključak o povratku cijena na vrijednosti od 31. prosinca 2022. kad taj zaključak nije obvezujući za trgovce i ostale poslovne subjekte. Ministar je odgovorio da će poslovni subjekti morati podnijeti račun inspekcijama i nadzorima svog poslovanja.

'Mora se misliti na naše sugrađane, ne smiju se neopravdano podizati cijene', kazao je Filipović, dodajući da su u idućim koracima mogući kako zamrzavanje cijena proizvoda, tako i ukidanje subvencija za struju te drukčija porezna opterećenja.

Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

'Svi Vladini zaključci su pravno utemeljeni, vodi se računa o tome može li biti reperkusija na Ustavnom sudu. Trenutno se već mogu vidjeti izvještaji o cijenama na stranicama ministarstva, a još ćemo više pojačati tu analitiku kako bi građani mogli pratiti cijene po pojedinim artiklima po trgovačkim lancima', kazao je ministar.

'Osvijestimo se svi. Zaštita standarda naših građana je na prvom mjestu', napomenuo je, dodajući da nikome u poslovnom svijetu nisu narasli imputi preko vikenda pa je trebalo dignuti cijene.

Zaključak Vlade bit će na snazi dok god građani šalju prigovore, kazao je. Pozvao je i telekome da 'revidiraju promišljanje da povećaju cijenu usluge i da se drže zaključka da cijene budu na razini od 31. 12. 2022.'

Uslijedilo je pitanje što ako neki trgovac dokaže da je za veću cijenu odgovoran proizvođač ili distributer. 'Građani su na prvom mjestu', odgovoio je Filipović, dodajući da će sve državne institucije raditi punom parom, a Vladi su na raspolaganju dodatni mehanizmi u očuvanju standarda hrvatskih građana.

Maksimalna kazna: 26.545 eura

Andrija Mikulić kazao je da je pojačan nadzor od 2. siječnja. U proteklih 48 sati napravljeno je 350 nadzora, a u svim djelatnostima došlo je do povećanja cijena, prosječno od 31 posto: u trgovini 3-19 posto, u uslužnim djelatnostima od 10 do 80 posto, a u ugostiteljstvu od 1 do 10 posto. Subjekti će morati objasniti zašto su povećali cijene i za to imati opravdane razloge, u suprotnom tu su upravne i prekršajne mjere - do 200.000 kuna (26.544,56 eura) za pravne osobe, naravno, u eurskoj protuvrijednosti.

  • +8
Davor Filipović i Andrija Mikulić Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Na pitanje o mogućim kartelima i dogovornom podizanja cijena, odgovorio je da Vlada intenzivno razmišlja o novim paketima mjera. 'Odluka ove Vlade je da bude partner, pa valjda se onda i s druge strane mora shvatiti da se ne mogu kršiti propisi', rekao je Mikulić. Dodao je da sve ima svoje granice, pa i partnerski odnosi.