poslovni rezultati

HT s 4,9-postotnim rastom prihoda, 96,3 milijuna eura dobiti i poboljšanim izgledima

31.10.2023 u 09:08

Bionic
Reading

Kao rezultat nastavka pozitivnog razvoja poslovanja, u devet mjeseci 2023. godine Hrvatski Telekom zabilježio je rast prihoda od 4,9 posto u odnosu na prošlu godinu zahvaljujući dobrim rezultatima u segmentima privatnih i poslovnih korisnika

'Unatoč inflacijskim i konkurentskim pritiscima, uspješno smo zadržali rast operativnih troškova na 4,4 posto u odnosu na prošlu godinu, čemu su doprinijeli sustavna transformacija operativnog modela i inicijative koje su omogućile veću učinkovitost poslovanja. To je, zajedno sa snažnim poslovnim zamahom, pridonijelo rastu prilagođene EBITDA-e nakon najmova od 3,9 posto u odnosu na prošlu godinu. Neto dobit od 96,3 milijuna eura odražava dobre rezultate EBITDA-e, uz doprinos sa strane neoperativnih stavki', priopćeno je iz HT-a-

Ukupna ulaganja, među ostalim i u spektar, u vrijednosti od 281,3 milijuna eura (+91,1 posto u odnosu na prošlu godinu) predstavljaju najveća ulaganja na tržištu i pokazatelj su HT-ove kontinuirane predanosti osiguravanju platforme za digitalizaciju Hrvatske i budući poslovni rast.

Učvršćen vodeći položaj mreže

Najvećim ulaganjima u digitalizaciju i razvoj infrastrukture u cijeloj Hrvatskoj, kako u gradskim tako i u ruralnim područjima, HT je dodatno ojačao vodeći položaj svoje mobilne i fiksne mreže.

U 2023. godini Hrvatski Telekom je osigurao najveći udio u pojasevima koji su bili predmetom ovogodišnje dražbe za radiofrekvencijski spektar, osvojili smo nagrade za najbolju i najbržu mobilnu mrežu petu godinu zaredom te smo dodatno povećali već najveću optičku mrežu (FTTH) u Hrvatskoj za dodatnih 20,5 posto u odnosu na prošlu godinu. Time smo napravili važan iskorak u ostvarivanju plana da više od milijun kućanstava pokrijemo gigabitnim optičkim brzinama.

Deregulacija usluga mreže velike brzine na konkurentnim područjima

HAKOM je 27. srpnja 2023. donio konačne odluke o analizi tržišta veleprodajnog pristupa nepokretnoj mreži kojima je deregulirao usluge optičke mreže HT-a u 72 upravne jedinice u gradskim područjima Hrvatske u kojima je HAKOM utvrdio da postoji tržišna konkurencija.

'Deregulacija mreža velikih brzina na konkurentnim područjima omogućit će jednake tržišne uvjete svim sudionicima na tržištu', priopćeno je.

  • +2
Hrvatski Telekom, središnjica u Radničkoj Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Promo/HT

Daljnja optimizacija modela poslovanja

U okviru tekuće transformacije modela poslovanja Hrvatski Telekom pokrenuo je tijekom 2023. godine niz inicijativa za daljnje povećanje učinkovitosti poslovnog modela.

Pojednostavnjenjem i digitalizacijom procesa te modernizacijom tehnologija dodatno smo poboljšali korisničko iskustvo u segmentima privatnih i poslovnih korisnika. Jedna od važnijih strateških aktivnosti Hrvatskog Telekoma jest odluka o pripajanju društva Iskon Internet d.d. Hrvatskom Telekomu d.d., kao društvu preuzimatelju. Predviđeno je od siječnja 2024. godine Iskon nastavlja poslovati kao zaseban brend unutar Hrvatskog Telekoma. Taj strateški potez prati već najavljeno preuzimanje nazad tehnološke jedinice za izgradnju i održavanje HT mreže od društva Ericsson Nikola Tesla Servisi. Obje promjene omogućit će pružanje boljih usluga korisnicima i postizanje veće učinkovitosti.

Privlačan program povrata kapitala za dioničare

Strategija raspoređivanja kapitala Hrvatskog Telekoma jasno pokazuje snažnu usmjerenost Društva na povrate za dioničare i namjeru vraćanja vrijednosti dioničarima.

Glavna skupština potvrdila je 10. svibnja 2023. godine zajednički prijedlog Uprave i Nadzornog odbora za raspodjelu neto dobiti za 2022. godinu. Iznos od 1,10 eura po dionici predstavlja omjer isplate dividende u odnosu na ostvarenu dobit Društva od 93,9 posto i rast od 3,6 posto u usporedbi s prošlom godinom.

U devet mjeseci 2023. godine Hrvatski Telekom je, u okviru važećeg Programa otkupa dionica i putem uspješnog ubrzanog postupka prikupljanja ponuda koji je proveden u rujnu, otkupio dodatne 690.032 dionice Društva na Zagrebačkoj burzi. Hrvatski Telekom isplatio je ekvivalentnu vrijednost od 18,0 milijuna eura za stjecanje dionica Društva u izvještajnom razdoblju. Uprava trenutačno očekuje minimalnu dividendu od 0,80 eura po dionici za 2023. godinu.

Poboljšani izgledi za 2023.

Iako je okruženje i dalje izazovno, Hrvatski Telekom poboljšao je svoje izglede za kraj 2023. godine. Očekujemo srednje jednoznamenkasto povećanje prihoda i prilagođene EBITDA-e u odnosu na 2022. godinu. Izgledi za naša kapitalna ulaganja, isključujući ovogodišnja ulaganja u spektar, i za regionalno širenje ostaju neizmijenjeni.

  • +6
Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Osvrćući se na poslovne rezultate za devet mjeseci 2023. godine, Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma, izjavio je:

„U prvih devet mjeseci ostvarili smo dobre rezultate i zadržali dinamiku rasta s povećanjem prihoda, EBITDA-e nakon najmova i neto dobiti. Ostvareni rezultati odraz su čvrstih temelja, jasne strategije i predanosti Hrvatskog Telekoma kontinuiranom unaprjeđenju poslovanja te osiguravanju najviše razine usluga.

Zahvaljujući daleko najvećim ulaganjima na tržištu, koja iznose više od 280 milijuna eura, dodatno smo učvrstili položaj vodeće mreže. Nastavili smo graditi 5G i optičke mreže te se približili našem cilju pokrivanja više od milijun kućanstava optičkom infrastrukturom.

Predani smo pružanju potpore digitalizaciji Hrvatske, a svojim ulaganjima u mrežu i usluge doprinosimo dostizanju digitalnih predvodnika u Europi.“