IVICA MUDRINIĆ:

'HT je skloniji akvizicijama, nego otkupu dionica'

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 03.11.2010 21:18
  • Objavljeno 03.11.2010 u 15:52
Ivica Mudrinić

Ivica Mudrinić

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

'Hrvatski Telekom skloniji je iskoristiti snažnu gotovinsku poziciju za preuzimanja nego za otkup dionica', rekao je u Londonu predsjednik uprave T-HT-a Ivica Mudrinić

'Novac se uvijek može vratiti na ovaj ili onaj način, ali se time ne stvara dodatna vrijednost"', kazao je Mudrinić obraćajući se analitičarima i ulagačima u utorak navečer.

T-HT je krajem rujna raspolagao sa 2,9 milijardi kuna (550 milijuna dolara) gotovine, i to nakon isplate dividende od 2,8 milijardi kuna. Tvrtka je izrazila interes za kupnju udjela u kosovskoj državnoj poštanskoj i telekom kompaniji PTK, koja ima više od 1,2 milijuna pretplatnika i opslužuje 84.000 fiksnih linija. HT je zainteresiran za telekom biznis i očekuje da će on biti izdvojen.

'Mi smo zapravo skloni akviziciji, a PTK bi nam, ako naša ponuda uspije, neizravno podupro financijsku poziciju', kazao je Mudrinić. 'Učinit ćemo ono što je optimalno za nas s obzirom na okolnosti i činjenicu da je vrlo malo potencijalnih meta za akvizicije', dodao je.

Međutim, čini se da će planirana privatizacija kosovskog operatera ipak biti odgođena zbog prijevremenih izbora, budući da je parlament u utorak izglasao nepovjerenje kosovskoj vladi.

Za kosovskog operatera zainteresirani su i egipatski Orascom Telecom, konzorcij Turk Telecoma i Clik Groupa koji zastupa njihov albanski partner AlbTelecom te Telekom Austria i jemenski mobilni operater SabaFon.

Očekuje se da će kosovska vlada prodajom PTK ostvariti prihod od 300 do 600 milijuna eura, koji će uglavnom iskoristiti za financiranje infrastrukturnih projekata poput autoceste koja povezuje Kosovo s Albanijom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi