PRVA PROCJENA

Hrvatsko gospodarstvo čvrsto na putu oporavka, u trećem kvartalu poraslo 15,8 posto

26.11.2021 u 11:13

Bionic
Reading

Zahvaljujući ponajviše rastu potrošnje, uvoza, izvoza i investicija, hrvatsko gospodarstvo poraslo je u trećem tromjesečju 15,8 posto na godišnjoj razini, što je drugi kvartal zaredom kako se čvrsto oporavlja od koronakrize.

ZS je u petak objavio prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 15,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

To je drugi najveći skok gospodarstva, nakon rekordnog rasta od 16,5 posto u prethodnom kvartalu, što pokazuje da je gospodarstvo čvrsto na putu oporavka od koronakrize, tijekom koje je BDP pao četiri tromjesečja zaredom.

Tako snažan skok gospodarskih aktivnosti u proteklom kvartalu zahvaljuje se, među ostalim, niskoj bazi, budući da je u trećem tromjesečju prošle godine zbog provođenja epidemioloških mjera radi suzbijanja širenja covida-19 zabilježen pad BDP-a od oko 10 posto na godišnjoj razini.

Rast gospodarstva u trećem kvartalu ove godine zahvaljuje se rastu gotov svih sastavnica BDP-a, a najviše osobne potrošnje, najveće sastavnice.

Porasle gotovo sve sastavnice BDP-a

Prema podacima DZS-a, potrošnja kućanstava porasla je u proteklom kvartalu za 16 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, nešto sporije u odnosu na 18,2-postotni rast u drugom kvartalu.

Izvoz roba i usluga porastao je, pak, za 48,8 posto na godišnjoj razini.

Pritom je izvoz roba porastao 13,1 posto, a usluga 71,6 posto, ponajviše zbog oporavka turizma u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Uvoz roba i usluga povećan je istodobno za 13,9 posto na godišnjoj razini.

Pritom je uvoz roba porastao za 12,4 posto, dok je uvoz usluga skočio 22,3 posto.

Bruto investicije u fiksni kapital porasle su, pak, u proteklom tromjesečju za 7,6 posto na godišnjoj razini, sporije nego u prethodnom kvartalu, kada je rast iznosio 18,1 posto.

No, državna je potrošnja u proteklom tromjesečju pala, za 4,5 posto na godišnjoj razini.

Brži rast od prosjeka EU-a

Prema sezonski prilagođenim podacima DZS-a, hrvatsko je gospodarstvo u trećem tromjesečju poraslo 15,5 posto na godišnjoj razini, dok je na kvartalnoj razini ojačalo za 2,7 posto.

To je brži rast od prosjeka u Europskoj uniji. Prema posljednjim podacima Eurostata, u trećem je tromjesečju sezonski prilagođeni BDP u EU porastao 3,9 posto na godišnjoj, a 2,1 posto na kvartalnoj razini.