POTPISANI SPORAZUMI

Hrvatskim tvrtkama dostupno 35 milijuna eura za fuzijske tehnologije

17.11.2022 u 14:24

Bionic
Reading

Hrvatska gospodarska komora (HGK) u četvrtak je potpisala sporazume o suradnji sa španjolskim partnerima kojima hrvatskim tvrtkama olakšava sudjelovanje u projektu fuzijske tehnologije "Dones", čineći dostupnijima poslove vrijedne 35 milijuna eura, izvijestio je HGK.

Radi prelaska na što održivije oblike energije, Europska unija želi izgraditi prvu demonstracijsku elektranu u kojoj će se struja proizvoditi uz pomoć fuzije, što otvara značajne mogućnosti za tvrtke usmjerene na istraživanje, razvoj i visoke tehnologije. Tako je u europskom tom strateškom projektu nazvanom Dones od ukupno 707 milijuna hrvatskim tvrtkama na raspolaganju 35 milijuna eura.

HGK je pak potpisao sporazum o suradnji sa španjolskim udruženjem tvrtki u znanstvenoj industriji Ineustar i Gospodarskom komorom Granade, inače lokaciji Donesa. Ti sporazumi temelj su za zajednički nastup sa španjolskim tvrtkama unutar realizacije Donesa.

HGK će osnovati Zajednicu znanstvene industrije koja će surađivati sa Ineustarom, rekao je potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj HGK Tomislav Radoš.

Prema njegovim riječima, tvrtkama na raspolaganju tri načina uključivanja u projekt: kroz sredstva za fuzijske tehnologije, druge popratne nabave poput logistike, kao i kroz partnerstva sa španjolskim tvrtkama.

"Nedavna događanja u Europi i svijetu pokazuju koliko je važna posvećenost energetskim strategijama, obnovljivim izvorima energije i čistoj energiji i to je jedini realni izbor ako želimo zaštititi nacionalne interese", rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

"Snažno podupiremo sudjelovanje znanosti u osiguravanju energije budućnosti u ovom projektu, kao i naše tehnološke tvrtke", dodao je.

Na listi dobavljača za fuzijske poslove, za koju postoje stroge kontrole, upisano je oko dvadeset domaćih tvrtki, čime pariramo brojkama Austrije i Finske.

Dones je europski strateški projekt vrijedan 707 milijuna eura kojemu je cilj izgradnja istraživačke infrastrukture međunarodnog uređaja za ozračivanje fuzijskih materijala.

Kao španjolsko-hrvatski projekt 2018. je uvršten među projekte ESFRI-ja, strateški važne za EU, za kojeg bi Hrvatska trebala isporučiti opremu proizvedenu u RH u vrijednosti pet posto projekta, tj. 35 milijuna eura.

Investicijski fond Dones.hr čine Institut Ruđer Bošković i još pet znanstvenih ustanova te Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja