UDVOSTRUČENA DOBIT

Jači dolar i američko poslovanje poduprli rezultate Deutsche Telekoma

23.02.2023 u 14:46

Bionic
Reading

Deutsche Telekom izvijestio je u četvrtak da je povećao dobit i prihod u 2022. godini, istaknuvši povoljan utjecaj jačeg dolara na rezultate u američkoj podružnici.

Kompanija je prošlu godinu zaključila s neto prihodom 114,4 milijarde eura, većim za 6,1 posto nego u 2021. Kada se isključe promjene valutnih tečajeva i promjene u sastavu grupe, ukupni prihod zadržao se na razini 2021. godine.

Neto dobit gotovo je udvostručena i iznosila je devet milijardi eura. Kada se isključe posebne stavke uvećana je 55 posto, na devet milijardi eura.

Prilagođena dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije, bez najamnina (EBITDA AL), porasla je 7,7 posto, na 40,2 milijarde eura. U studenom kompanija je procijenila da će iznositi 37 milijardi eura.

Kada se isključi američka podružnica, prilagođena EBITDA AL zadržala se na razini 2021. godine i iznosila je 14,6 milijardi eura zbog prodaje poslovanja u Rumunjskoj i Nizozemskoj.

Ukupni prihod američke podružnice poskočio je 11,3 posto, na 75,4 milijarde eura. Iskazan u dolarima, smanjio se jedan posto, kliznuvši na 79,3 milijarde dolara.

U Europi ukupni prihod bio je manji 1,2 posto, a na matičnom njemačkom tržištu uvećan je 1,9 posto. 

Kada se isključe troškovi mobilnog spektra, kapitalna potrošnja na razini grupe porasla je 17 posto, na 21 milijardu eura.

"Ni Deutsche Telekom nije bio pošteđen utjecaja previranja u svijetu i njihovih posljedica", rekao je izvršni direktor Tim Hoettges

U ovoj godini kompanija očekuje prilagođenu EBITDA AL od oko 40,8 milijardi eura.