optička infrastruktura

Hrvatski Telekom omogućio širokopojasni Internet na području Krapine, Murskog Središća i Zaprešića

12.12.2023 u 11:55

Bionic
Reading

Hrvatski Telekom, predvodnik digitalizacije Hrvatske, dovršio je projekte izgradnje optičke infrastrukture na području Krapine, Murskog Središća i Zaprešića te pripadajućih lokalnih općina. Realizacijom projekata koji se provode sukladno strukturnim pravilima Okvirnog nacionalnog programa za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja, na ovim će se područjima unaprijediti korištenje digitalnih usluga kao što su e-Građani, e-škole, e-zdravlje. Istovremeno, velike brzine i dostupnost interneta pridonijet će daljnjem razvoju poduzetništva i gospodarske djelatnosti, kažu iz kompanije

'Prije gotovo četiri godine Hrvatski Telekom je potpisao sporazume o partnerstvu u provedbi 13 projekata izgradnje mreže širokopojasnog interneta s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave. Tijekom ovog perioda naišli smo na mnogo izazova u realizaciji od pandemije covida, rata u Ukrajini, poremećaju dobavnih lanaca i vremenskih nepogoda. Današnjim predstavljanjem prva tri realizirana projekta dokazujemo našu predanost povezivanju svih u Hrvatskoj s prilikama koje donosi digitalizacija. Ovim projektom ćemo značajno unaprijediti kvalitetu života lokalnog stanovništva te osigurati preduvjete za daljnji gospodarski rast', izjavio je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

Vrijednost projekta razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa na području Grada Krapine te općina Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj je 7,89 milijuna eura, od čega je HT ulaže 4,97 milijuna eura, dok je ostatak od 2,92 milijuna eura sufinanciran od EU. Njegovom realizacijom omogućit će se ultra-brzi (+100 Mbit/s simetrično) širokopojasni pristup internetu za 10.338 potencijalnih korisnika.

Vrijednost projekta razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa na području Murskog Središća te općina Gornji Mihaljevec, Nedelišće, Selnica, Strahoninec, Sveti Juraj na Bregu, Sveti Martin na Muri, Šenkovec i Štrigova je 7,91 milijuna eura, od čega je HT ulaže 4,71 milijuna eura, dok je ostatak od 3,2 milijuna eura sufinanciran od EU. Njegovom realizacijom omogućit će se ultra-brzi (+100 Mbit/s simetrično) širokopojasni pristup internetu za 10.072 potencijalnih korisnika.

Vrijednost projekta razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa na području Grada Zaprešića i općina Brdovec, Dubravica, Jakovlje, Luka, Marija Gorica i Pušća, je 8,53 milijuna eura, od čega je HT ulaže 4,96 milijuna eura, dok je ostatak od 3,57 milijuna eura sufinanciran od EU. Njegovom realizacijom omogućit će se ultra-brzi (+100 Mbit/s simetrično) širokopojasni pristup internetu za 13.072 potencijalnih korisnika.

'Grad Krapina ove godine slavi svoj 830. rođendan. Kroz sva stoljeća svoje duge i bogate povijesti, Krapina je bila značajno gospodarsko središte ovog dijela Hrvatskog zagorja, što se nastavilo i danas. Realizacijom projekta Brzog interneta osigurala se njegova dostupnost prema svim naseljima na području Grada Krapine i susjednih općina (Đurmanec, Petrovsko, Jesenje i Radoboj). Iako ovaj projekt nije golim okom vidljiv, njegov značaj je izuzetno velik. Gotovo svi aspekti poslovanja, pa i svakodnevnog života, danas su bez tehnologije pa samim time i interneta nezamislivi. Sam projekt brzog interneta za područje bivše općine Krapina vrijedan je oko 60 milijuna kuna, odnosno oko 7,9 milijuna eura. Projekt se financira iz EU fondova te sredstvima Hrvatskog Telekoma, stoga zahvaljujem tvrtki HT što je realizirala navedeni projekt ovdje kod nas kao i tvrtki Ericsson Nikola Tesla koja je glavni izvođač. Ovakvim projektom šire krapinsko područje svrstava se uz bok modernih, pametnih gradova', izjavio je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

'U svakom zlu neko dobro, pa smo tako i za vrijeme pandemije covid-a dodatno shvatili važnost dostupnosti brzog interneta. Iako možemo reći da je grad Mursko Središće to prepoznao još 2015. godine kad smo počeli pripreme za prijavu projekta PRŠI - projekt razvoja širokopojasnog interneta koji obuhvaća područje od Grada Mursko Središće do općina: Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova, Gornji Mihaljevec, Sveti Juraj na Bregu, Nedelišće, Strahoninec i Šenkovec. Obzirom na kompleksnost prijave i obzirom na to da su to zapravo bili prvi takvi projekti u Hrvatskoj dosta smo se namučili s time da prijava bude kvalitetna i uspješno evaluirana. U tome smo imali jako veliku pomoć od strane Hrvatskog Telekoma i HAKOM-a. Poteškoće smo zaboravili, a danas možemo biti sretni što su naši građani, odnosno stanovnici gornjeg Međimurja i to njih oko 12.000 dobili optičku mrežu i mogućnost priključenja na širokopojasni Internet. Svakako smo otvoreni za suradnju na nekim novim projektima', rekao je Dražen Srpak, gradonačelnik Murskog Središća.

Gradonačelnik Zaprešića, Željko Turk istaknuo je: 'Zaprešić se prema istraživanjima već nekoliko godina nalazi u samom vrhu po indeksu razvijenosti te je među najboljim hrvatskim gradovima po kvaliteti života. Kontinuiranim ulaganjem u komunalnu i prometnu infrastrukturu, zdravstveni nadstandard, sport, kulturu, obrazovanje, a zatim i stvaranjem preduvjeta za razvoj gospodarstva, u Zaprešiću su ostvarene sve pretpostavke potrebne za kvalitetno i ugodno življenje. Ipak, iz godine u godinu, u gradu i susjednim općinama nastojimo podizati životni standard te se stoga radujemo provedbi svakog novog projekta koji zaprešićkom kraju daje dodatnu vrijednost, pa tako i ovom koji će zasigurno pridonijeti daljnjem društvenom i gospodarskom razvoju i osuvremeniti ga, a da pritom nije opteretio naše proračune'.

Next Generation Access – NGA mreža koju je Hrvatski Telekom izgradio u sklopu ovog projekta je otvorena, što znači da svi ostali operatori i davatelji usluga elektroničkih komunikacija imaju otvoren pristup mrežama te, isto kao i HT, mogu nuditi svoje maloprodajne širokopojasne usluge krajnjim korisnicima na području koje projekt obuhvaća.