investicije se nastavljaju

Hrvatski Telekom kroz ulaganje vrijedno 4,5 milijuna kuna spaja 3.200 kućanstava Poreča na optiku

07.12.2020 u 11:59

Bionic
Reading

Hrvatski Telekom, najveći privatni investitor u digitalizaciju Hrvatske, započeo je s implementacijom najmodernije optičke infrastrukture na području grada Poreča i prigradskih naselja. Riječ je o ulaganju vrijednom 2,5 milijuna kuna te će oko 1.100 kućanstava u centru grada imati priliku uživati u gigabitnim brzinama i planirano je realizaciju završiti u prvoj polovici 2021. godine.

Hrvatski Telekom kontinuirano ulaže i u unaprjeđenje postojeće infrastrukture i nadogradnju opreme. Ulaganje od dodatna dva milijuna kuna, omogućit će uključivanje vectoring i supervectoring tehnologije koja će do kraja 2020. godine za 2.100 kućanstava u naseljima Varvari, Buići i Musalež omogućiti 100 Mbit/s brzine interneta.

Uz vrhunsko iskustvo kućne internetske povezanosti, , održavanje nastave na daljinu i uživanje u zabavnim sadržajima poput gaminga, realizacijom ovog projekta unaprijedit će se korištenje naprednih digitalnih proizvoda i usluga kao što su e-Građani, e-škole, e-zdravlje, e-parking i ostali projekati iz domene pametnih gradova. Velike brzine i dostupnost interneta unaprijedit će i turističku ponudu Poreča te pridonijeti daljnjem razvoju poduzetništva i gospodarske djelatnosti.

Nadalje, Hrvatski Telekom je u rujnu s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije potpisao Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt razvoja širokopojasne infrastrukture na području grada Poreča i općina Funtana, Kaštelir-Labinci, Sveti Lovreč, Tar-Vabriga, Tinjan, Višnjan, Vižinada i Vrsar.

Hrvatski Telekom će u okviru EU projekta s projektnim partnerom, gradom Porečom izgraditi širokopojasnu mrežnu infrastrukturu nove generacije na prostornom obuhvatu projekta, tako da će se na utvrđenih 7.979 adresa omogućiti širokopojasni pristup za 11.189 potencijalnih korisnika (stanova, poslovnih i javnih korisnika). Brzine pristupa od minimalno 100 Mbit/s simetrično spajanjem na optiku (ultrabrzi pristup) omogućit će se za 90 posto kućanstava te poslovnih i javnih korisnika.

Razdoblje provedbe Projekta je od 31. siječnja 2021. do 30. rujna 2023., a ukupna vrijednost projekta je 68.596.456,66 HRK, od čega su dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 27.924.952,44 HRK.

„Hrvatski Telekom i u ovim izazovnim vremenima nastavlja s ulaganjima u optičku infrastrukturu te mi je drago što će brz i kvalitetan pristup Internetu omogućiti čitavoj zajednici grada Poreča povećanje gospodarske aktivnosti i kvalitetu života građanima. Već početkom iduće godine Hrvatski Telekom započinje s implementacijom EU projekta koji će s projektnim partnerom, gradom Porečom osigurati kvalitetnu optičku infrastrukturu na području Poreča i svih okolnih općina, izjavio je Boris Drilo, član Uprave Hrvatskog Telekoma za tehniku i informacijsku tehnologiju.

„Kao gradonačelnik pozdravljam ovu vrijednu investiciju kojom će se osigurati najbrža i najkvalitetnija telekomunikacijska mreža za građane i posjetitelje Poreča. Osim toga, radimo i na velikom projektu širokopojasnog interneta za cijelu Poreštinu, kojim će naselja dobiti fiksnu optiku za brži internet. Trudimo se kao grad stalno raditi na projektima koji će dodatno poboljšati kvalitetu života. Uz sva druga ulaganja – poput gradnje škola, vrtića, cesta, odvodnje - danas nam kvalitetan i brzi internet itekako može pomoći da imamo što kvalitetniji svakodnevni život i ponudu za goste. Siguran da ćemo kroz ovo ulaganje napraviti veliki korak i u tom smjeru“, izjavio je Loris Peršurić, gradonačelnik Poreča.