ki bi, da bi

Bivši ministar: Da ste uložili u mađarske narodne obveznice, imali biste zaradu od 13 posto

23.02.2023 u 09:54

Bionic
Reading

Bivši ministar gospodarstva Goranko Fižulić komentirao je ulaganje u narodne obveznice, inflaciju u Hrvatskoj i ostale ekonomske teme

'Građani će uložiti jer su svjesni da uz ovu inflaciju gube, a ovo je mogućnost da zaštite svoj novac. I zato su jučer upisali 150 milijuna eura obveznica, jer to je novac koji im ionako stoji u banci i sada će biti djelomično zaštićen od same inflacije', izjavio je Fižulić za N1 televiziju.

'To je vrlo konzervativno ulaganje i bolje je nego da taj novac držite u bilo kakvoj banci. Kada Vlada kaže da će time potaknuti tržište kapitala, to nije istina jer se to obveznicama ne može. Da su to htjeli, mogli su izdati obveznicu na 10 ili 15 godina. Ova obveznica ima prinos kao i obveznice koje imaju godišnje dospijeće od dvije ili tri godine', rekao je Fižulić.

'Uzmimo primjer Mađarske, koja ima prinos od čak 13 posto, što je potaklo i ojačalo mađarsku forintu. Da su svi ovi koji su jučer kupili obveznice prije tri mjeseca kupili mađarske obveznice, do sada bi zaradili više nego što će na ovoj u sljedeće dvije godine. Naravno, to je konzervativno ulaganje, ali nosi neki rizik u vidu valutnog rizika i konverzije na koju se mora platiti postotak', napomenuo je.

Što se tiče rasta cijena, kaže da je jučer kupovao deterdžent u domaćem trgovačkom lancu.

  • +18
Narodne obveznice Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

'Pogledao sam na stranici Ministarstva, ali nažalost, ona se pokazala besmislena jer je cijena u tom drogerijskom lancu bila 35 niža nego akcijska cijena u dva lanca koji su bili na toj stranici. To je rezultat kada se država hoće baviti nečim što joj nije posao. Ako postoji tržišna utakmica, ja ću sam naći način da pronađem najpovoljniju ponudu', dodao je.