pismo razumijevanja

Hrvatske šume ove godine raspodjeljuju 2,2 milijuna kubičnih metara trupaca

23.01.2019 u 11:38

Bionic
Reading

Hrvatske šume će u ovoj godini raspodijeliti 2,2 milijuna kubičnih metara trupaca koji će se rasporediti na 366 kupaca, objavljeno je u srijedu iz Hrvatskih šuma

Natječajem je, kako se navodi, dodijeljeno ukupno 2,2 milijuna kubičnih metara trupaca prema kriterijima iz Pisma razumijevanja kojeg su Hrvatske šume potpisale s Udruženjem drvno-prerađivačke industrije pri HGK s ciljem pravedne i transparentne raspodjele drvnog resursa i motiviranja proizvođača na realizaciju proizvoda visoke dodane vrijednosti, prvenstveno namještaja.

Time se stvaraju preduvjeti za veći stupanj prerade vrijedne sirovine u domaćim pogonima, otvaraju se nova radna mjesta te povećavaju ulaganja u nove tehnologije i inovativne proizvode, kažu u Hrvatskim šumama.

Imena svih kupaca i odobrenih količina po predmetnom Javnom pozivu objavljena su na web stranici Hrvatskih šuma. Rok za dostavu prigovora je 25. siječnja do 15 sati.

Jedan od kriterija na natječaju za prodaju sirovine su i fakture kojima se dokazuju količina i cijena proizvoda koje je pojedina tvrtka proizvela u protekloj godini.

Na taj se način, kažu u Hrvatskim šumama, proizvođače motivira da od dobivene količine kvalitetnih trupaca streme realizaciji proizvoda što veće dodane vrijednosti, što dovodi do veće zarade i povećanja broja radnih mjesta te jačanja cijele drvoprerađivačke industrije.

Ta industrija danas čini 10 posto ukupnog hrvatskog izvoza te direktno i indirektno zapošljava oko 53.000 ljudi, od čega se čak 98 posto odnosi na male proizvođače i tradicionalne obrte kojima se s novom ravnomjernom raspodjelom osigurava dovoljno sirovine.

Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić je kazao kako su svjesni da pojedine velike tvrtke možda neće biti zadovoljne jer ne mogu kupiti sve količine koje će popuniti njihove kapacitete, ali u Hrvatskim šumama smatraju da je aktualni model najpravedniji dosad.

Kad bi jednima odobrili više od onog što zadovoljavaju prema novim kriterijima, nekom drugom bi morali smanjiti količine, rekao je te dodao kako je proizvodnja drvne sirovine ograničena, pa ostatak svojih potreba kupci uvijek mogu zadovoljiti kupnjom na tržištu.

"Potražnja kupaca trostruko je veća od dostupnih količina kojima raspolažu Hrvatske šume, no naše je trajno opredjeljenje načelo održivosti, što znači da se iz šume nikad neće uzimati više nego što prirašćuje”, istaknuo je Jakupčić

Naveo je kako se godišnje posadi 9,5 milijuna sadnica te posije na stotine vagona šumskog sjemena.

Građanima koji su zabrinuti jer su negdje vidjeli posječena stabla Jakupčić je poručio da nema razloga za brigu. "Njegom i obnovom šuma te proizvodnjom drvne sirovine stječe se preduvjet za kvalitetan uzgoj mlade šume i ona se provodi prema strogim ekološkim, socijalnim i ekonomskim standardima. Danas uživamo ono što su naši šumari posadili prije 80 ili 100 godina i odmah obnavljamo i pomlađujemo površine u skladu sa šumsko-gospodarskim planovima“, kazao je.