SPONTANO SE OKUPILE

Hrvatske prehrambene tvrtke pripremaju veliku akciju pomoći Ukrajini

01.03.2022 u 13:57

Bionic
Reading

Gotovo sve hrvatske prehrambene tvrtke koje su do izbijanja ruske agresije poslovale na tržištu Ukrajine pripremaju veliku akciju slanja humanitarne pomoći toj zemlji, potvrđeno je tportalu

Prehrambeni proizvodi u idućim danima prikupljat će se na jednoj logistički pogodnoj lokaciji u Zagrebu, a potom će se organizirati njihov transport prema sjeveru Europe. Ondje će ih preuzeti ukrajinske tvrtke, odnosno kupci i distributeri koji su dosad surađivali s partnerima iz Hrvatske, te ih prosljeđivati dalje.

'Nema tvrtke koja je dosad poslovala s Ukrajinom, a da nije pristala uključiti se u akciju. I sami smo već donirali robu putem našeg distributera, poslali bismo i više no najveći problem predstavlja njena dostava u Ukrajinu. Svi zajedno ćemo se oko toga koordinirati', otkrio je za tportal predsjednik Uprave tvornice 'Sardina' na Braču Mislav Bezmalinović.

'Suosjećamo s ukrajinskim narodom i želimo pomoći, a procijenili smo da bi to bilo najlakše preko naših tamošnjih poslovnih partnera', dodao je. Akcija je organizirana gotovo spontano, internom i privatnom komunikacijom između vodećih ljudi hrvatske prehrambene industrije i njihovim razgovorima s ukrajinskim tvrtkama.

Bezmalinović je pohvalio reakciju Vlade na ukrajinsku krizu i otkrio da će u Ministarstvu poljoprivrede ovog četvrtka biti organiziran sastanak svih hrvatskih izvoznika na područje Ukrajine i Rusije i razmotreni svi problemi s kojima se susreću.

  • +18
Prvi val izbjeglica iz Ukrajine stiže u Hrvatsku, smješteni su u motelu Plitvice / Ilustrativna galerija Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Konkretno, 'Sardina' je u ove dvije zemlje dosad izvozila oko milijun komada konzervi ribe i različitih ribljih proizvoda vrijednih otprilike milijun eura, što predstavlja između pet i deset posto izvoza. Rusko tržište po svemu sudeći bit će blokirano na dulje vrijeme, a u Ukrajini je fokus na humanitarnoj pomoći umjesto na prodaji.

'Jasno, radi se o značajnom gubitku prihoda kojeg ćemo morati nadomjestiti na drugim tržištima i pohvalno je da Vlada razmišlja kako pomoći domaćoj industriji', kazao nam je Bezmalinović.