detalji sutra ujutro

Ministar Zdravko Marić o Sberbanku: Imali smo nekoliko uspješnih primjera sanacije banaka

01.03.2022 u 12:12

Bionic
Reading

Ministar financija Zdravko Marić ponovno je u utorak istaknuo zalaganje za sanaciju Sberbanka Hrvatske, te najavio da bi se detalji oko pronalaska rješenja trebali znati do srijede ujutro.

"Danas je do ponoći rok do kada traje moratorij. Model koji Hrvatska zagovara je sanacija banke, za koju smatramo da je dobra i zdrava i da je njena bilanca dobra. Proteklih nekoliko dana smo svjedočili značajnom pritisku na likvidnost banke i upravo zato zagovaramo model sanacije", izjavio je Marić u Varaždinu, gdje je gostovao na konferenciji "Hrvatska kao dio eurozone".

Ponovio je da su depoziti građana, bilo u slučaju sanacije ili likvidacije, osigurani do iznosa od 100 tisuća eura.

"Njihovi depoziti su osigurani državnom shemom koja može u potpunosti podmiriti ukupni iznos svih osiguranih depozita u Sberbanku Hrvatska", rekao je Marić i ponovio da je riječ o ukupnom iznosu tri milijarde i 820 milijuna kuna.

Još jednom je naglasio da je Hrvatska imala nekoliko uspješnih primjera sanacije banaka.

Jedno od novinarskih pitanja odnosio se i na novac koji se nalaze u Sberbanku Hrvatska, a radi se o donacijama građana za pomoć djevojčici Chiari za njeno liječenje.

Rekao je da je taj račun, kao i svi drugi, trenutno u režimu moratorija i postoje ograničenja na plaćanje.

"Pa ako sve to gledamo i iz te prizme, kroz model sanacije mislim da osiguravamo normalno funkcioniranje i tog računa", zaključio je Marić.

  • +19
Redovi ispred Sberbanke u Zagrebu i Puli Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

Hrvatska narodna banka (HNB) priopćila je u ponedjeljak da je za Sberbank d.d. proglašen dvodnevni moratorij nakon kojega će se odlučiti o sljedećem koraku, a do tada će hrvatski građani i poduzeća moći raspolagati s iznosom do 7280 kuna dnevno.

Zbog naglog narušavanja likvidnosti, Europska središnja banka (ESB) koja izravno nadzire ovu banku, u ponedjeljak 28. veljače objavila je da Sberbank d.d. propada ili će vjerojatno propasti.

ESB je o toj ocjeni obavijestio Jedinstveni sanacijski odbor (SRB), središnje sanacijsko tijelo unutar bankovne unije. SRB je ustanovio da banka propada ili će vjerojatno propasti i donio odluku o moratoriju poslovanja Sberbank d.d. slijedom koje je HNB donio odgovarajuće rješenje. Moratorij će trajati do utorka, 1. ožujka, do 23:59:59 sati.

Do isteka moratorija Jedinstveni sanacijski odbor donijet će odluku o sljedećem koraku uzimajući u obzir očuvanje financijske stabilnosti i javni interes.

Za vrijeme dvodnevnog moratorija građani i poduzeća (deponenti) moći će ukupno dnevno raspolagati iznosima do 7280 kuna, priopćeno je iz HNB-a.

U javnosti su se pak u ponedjeljak pojavila informacije da će Sberbank Hrvatska biti prodan prije isteka moratorija.