GOLF NA SRĐU

Golf na Srđu već nas je stajao 16,5 milijuna kuna, ali to nije ništa u usporedbi s onime što bismo mogli platiti

22.11.2018 u 15:46

Bionic
Reading

Republika Hrvatska je tvrtki Razvoj golf isplatila 16,5 milijuna kuna odštete zbog prodaje tuđeg zemljišta. Sve to na temelju presude Trgovačkog suda u Dubrovniku kojom je dokazano kako je država prodala zapravo crkveno zemljište

Riječ je zemljištu koje je Hrtvatska golferima prodala 2009., no naknadno se ustanovilo kako je ono u crkvenom vlasništvu, odnosno u postupku povrata samostanu sv. Dominika, piše Jutarnji list.

Golferi su zbog toga pokrenuli spor protiv Hrvatske tražeći 7,7 milijuna kuna, što je s kamatama ‘naraslo’ na 16,5 milijuna kuna, a u međuvremenu su ponovno kupili zemljište od dominikanaca.

Državi prijeti mnogo veća tužba koju je tvrtka Razvoj golf, zbog višegodišnjeg zastoja projekta gradnje golf resorta na Srđu, protiv nje pokrenula pred Međunarodnim sudom za rješavanje ulagačkih sporova u Washingtonu u rujnu prošle godine.

Navodno arbitražna tužba je teška čak 500 milijuna eura, zbog nepokretanja projekta koji je vrijedan više milijardi eura.

Na Srđu se trebao graditi sportsko-rekreacijski centar s golf igralištem s 18+9 rupa, brojni apartmani i vile, u planu je bila i rekonstrukcija tvrđava Imperijal na Srđu, gdje je trebao biti muzej Domovinskog rata, a projekt je obuhvaćao i gradnju vodovoda te rekonstrukciju javne prometnice od Jadranske magistrale do Bosanke.

Zbog protivljenja građana i aktivista iz inicijative Srđ je naš, lokacijska dozvola je bila izdana, pa srušena, kao i studija utjecaja na okoliš, a cijeli projekt je na klimavim nogama i pitanje je hoće li se pokrenuti.

Investitori tvrde da su do sad u projekt uložili 130 milijuna eura. Vlasnici tvrtke Razvoj golfa je izraelski poduzetnik Aaron Frenkel i njegova supruga Maja Ruth Frenekel.

  • +7
Prosvjed Inicijative 'Srđ je naš' Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavić