METALCI NA KOLJENIMA

'Hrvatska vlada je maćeha prema dalmatinskoj industriji'

12.12.2014 u 18:16

Bionic
Reading

Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske - Industrijskog sindikata Vedran Dragičević prozvao je u petak Vladu za maćehinski odnos prema dalmatinskoj industriji, posebice prema metalnom sektoru koji trenutno zapošljava oko 5.000 radnika, a u kojemu više tvrtki svojim radnicima zbog nelikvidnosti mjesecima ne isplaćuju plaće

'Hrvatska vlada je u ovom trenutku maćeha prema dalmatinskoj industriji i nije napravila nikakav plan razvoja te industrije, pa mislim da vlada provodi deindustrijalizaciju Hrvatske', poručio je Dragičević na konferenciji za novinare u Splitu.

Posebno je upozorio na teško stanje u dalmatinskim metalskim tvrtkama koje zapošljavaju između 500 i 1000 radnika, istaknuvši da se njihove razvojne programe opterećuje visokim bankovnim kamatama, što im ugrožava likvidnost. Vladu je stoga pozvao da žurno stupi u pregovore s tvrtkama koje imaju dobre programe te im pruži potporu kako ne bi odlazile u stečaj, a radnici ostajali bez plaća i posla.

'Ako ne podržimo industriju u Dalmaciji, mi ćemo doći u situaciju da će metalci prodavati sladoled i baviti se turizmom, a bavljenje turizmom i prodavanje sladoleda nije naša budućnost', rekao je Dragičević.

Kritizirao je nedavnu izjavu potpredsjednika Vlade Branka Grčića kako bi industrijsku proizvodnju trebalo razvijati u dalmatinskom zaleđu, a obalu i otoke prepustiti uslužnim djelatnostima. 'Ta izjava gospodina Grčića ukazuje da se vrši pritisak na dalmatinske županije kako bi ih se oslobodilo industrije', ocijenio je Dragičević.

Po njegovu mišljenju, stanje u dalmatinskoj metalnoj industriju moglo bi u idućoj godini biti još gore no što je to sada, te najavio mogućnost pokretanja sindikalnih akcija koje se 'mnogima neće svidjeti'.

Na konferenciji za novinare upozoreno je da radnici Solin Brodogradnje nisu primilu plaću osam mjeseci, a radnici tvrtke Adria Čelika iz Kaštel Sućurca bez plaće su tri mjeseca, isto kao i radnici Tvornice prešanih proizvoda (TPP) šibenskog TLM-a

'Tvornica prešanih proizvoda ne radi od listopada ove godine jer nemamo ni grama čelika za sirovinu, a ta bi se situacija mogla nepovoljno odraziti i na cijeli TLM jer je ostao bez sirovine. Na koljenima smo', istaknuo je glavni povjerenik SMH-IS u Tvornici prešanih proizvoda Ivan Svraka. Dodao je kako su nedavno iz TPP-a otpuštena 34 radnika bez isplaćene otpremnine.