IZDANE OBVEZNICE

Hrvatska se zadužila za još 5,8 milijardi kuna

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 21.07.2011 09:15
  • Objavljeno 21.07.2011 u 09:06
martina dalić

martina dalić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Maček

Republika Hrvatska je izdala obveznice na domaćem tržištu - kunsku obveznicu u iznosu od 1,5 milijardi kuna s dospijećem 2016. godine, te obveznicu uz valutnu klauzulu u iznosu od 600 milijuna eura s dospijećem 2022. godine, izvijestilo je Ministarstvo financija

U situaciji još uvijek prisutne volatilnosti na međunarodnim financijskim tržištima, te posljedičnog rasta zahtijevanih prinosa investitora, realizirana su izdanja obveznica s godišnjim kuponima od 5,75 posto u slučaju kunskog izdanja, te 6,50 posto u slučaju izdanja uz valutnu klauzulu, navodi se u priopćenju koje je Ministarstvo objavilo na svojim internet stranicama.

Domaće obveznice, kako se navodi, izdane su nakon nedavno realiziranog izdanja euroobveznica, a sukladno planu financiranja Državnog proračuna za 2011. godinu i u skladu s interesom tržišta.

Realizacijom ovih izdanja, Republika Hrvatska završila je planirana izdanja na domaćem i međunarodnom tržištu kapitala za ovu godinu, ističu iz Ministarstva financija.

Naglašavaju i da je potražnja tržišta za kunskim izdanjem iznosila 2,75 milijardi kuna, odnosno 860 milijuna eura u slučaju izdanja uz valutnu klauzulu.

Novo izdane obveznice uz valutnu klauzulu predstavljaju izdanje s dosad najdužom ročnosti, dok kunsko izdanje doprinosi daljnjem razvoju kunske krivulje prinosa. Time Ministarstvo financija doprinosi kreiranju uvjeta na domaćem tržištu potrebnih za zaduživanje gospodarskih subjekata u domaćoj valuti na duže rokove, ističu iz Ministarstva.

U priopćenju također naglašavaju da su u kontekstu recentne vrlo velike volatilnosti kamatnih stopa i tečajeva na svjetskom tržištu, primarno izazvane krizom u eurozoni i SAD-u, trenutni uvjeti na svjetskom FX tržištu omogućili vrlo dobru priliku za sklapanje transakcije zaštite od rizika kretanja tečaja američkog dolara.

U skladu sa Strategijom upravljanja javnim dugom za razdoblje od 2011.-2013., Ministarstvo financija odlučilo je iskoristiti aktualne povoljne uvjete, te realiziralo transakciju međuvalutnog kamatnog swapa, kojom je konvertirana dolarska obveznica iz srpnja 2010. godine izdana na 10 godina u nominalnom iznosu od 1,25 milijardi dolara uz kupon od 6,625 posto u eursku.

Transakcija zaštite od tečajnih rizika u ukupnom iznosu od 1,25 milijardi dolara zaključena je s Barclays Capital-om, Deutsche Bank, Morgan Stanley-em, te Zagrebačkom bankom. Uzimajući u obzir tečajne razlika i razlike u prinosima na dolarske i eurske obveznice ukupna ušteda iznosi nominalno 86,5 milijuna eura, navodi se u priopćenju.

Uz već prethodno realiziranu zaštitu od valutnog rizika za obveznicu u dolarima izdanu u ožujku ove godine, na taj je način od valutnog rizika zaštićen i dio već postojećeg duga, pri čemu su realizirane spomenute uštede, zaključuje se u priopćenju Ministarstva financija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi