NEWSWEEKOVA LISTA

Hrvatska na 28. mjestu po kvaliteti života

jedrilice stari grad dubrovnik turizam

jedrilice stari grad dubrovnik turizam

Izvor: Cropix / Autor: Admir Buljubašić

Američki časopis Newsweek sastavio je listu stotinu najboljih zemalja za život. Među prvih deset sve su četiri skandinavske zemlje: Finska na prvom, Švedska na trećem, Norveška na šestom, a Danska na desetom mjestu. Hrvatska je zauzela respektabilno 28. mjesto

U čemu je tajna? Newsweek navodi kako su se vodili devizom da su manje zemlje bogatije te su procjenjivali obrazovanje, kvalitetu života, dinamiku gospodarstva i političku stabilnost.

Autori su nastojali utvrditi u kojoj zemlji osoba koja je tek rođena ima najviše šansi za kvalitetan, ugodan i udoban životni vijek.

Švicarska se smjestila na drugo mjesto prestižne ljestvice, a jedino su Australija, Japan i Kanada osvjetlali obraz ostatku svijeta, s obzirom da su europske zemlje zauzele većinu u prvih top deset zemalja.

SAD je zauzeo 11. mjesto, a ostale velike sile poput Rusije i Kine okitile su se 51. odnosno 59. mjestom koje pruža ugodan život.

Hrvati mogu biti zadovoljni kvalitetom života budući da su se smjestili na visoko 28. mjesto ljestvice, između Portugala i Poljske, četiri mjesta nakon susjeda Slovenaca, ostavljajući iza sebe Poljake, Slovake, Estonce i Mađare. Od stotinu mogućih bodova, Hrvatska je za obrazovanje dobila visokih 90,46 bodova, zdravlje nacije ocijenjeno je sa 80,68 bodova, a kvaliteta života dobila je respektabilnih 74,45 bodova.

Gospodarstvo i politika zasjeli su na zadnje mjesto, pa nam je ekonomija vrijedna 52,98 boda, dok politička klima nosi 75 bodova.

Listu 100 najboljih zemalja za život pogledajte ovdje

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi