GUVERNER VUJČIĆ

'Hrvatska mora učiniti sve da prihvati euro'

  • Autor: O. I. N.
  • Zadnja izmjena 25.09.2012 17:23
  • Objavljeno 25.09.2012 u 17:23
Boris Vujčić

Boris Vujčić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Boris Vujčić poznat je kao zagovornik eurozone i danas je, gostujući na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa (ZŠEM), istaknuo kako Hrvatska mora učiniti sve da bi, kad ocijeni da se to isplati, prihvatila euro

Pad kamatnih stopa koji bi trebao uslijediti nakon što Hrvatska uđe u eurozonu je 'mač s dvije oštrice', kazao je guverner podsjećajući kako su zemlje poput Grčke krivo iskoristile tu blagodat, pa su, umjesto produktivnih investicija, financirali povećanje proračunskog deficita.

Studentima ZŠEM-a objasnio je zašto se Hrvatska treba radovati rješavanju krize u eurozoni. 'Kao prvo, kamatne stope u Hrvatskoj ovise o događanjima u eurozoni, što se kriza prije riješi one će biti povoljnije', rekao je.

Istaknuo je da je EU naš glavni vanjskotrgovinski partner, da nam iz eurozone dolaze banke-majke i da nam je zbog visoke razine eurizacije vrlo važno što se tamo događa. 'Najlakši način rješavanja ogromnih valutnih rizika jest da prihvatimo euro, pa da nam aktiva, pasiva i plaće budu u eurima, a kamatne stope mogu pasti', kazao je guverner.

Ipak, kasnije je upozorio da ne možemo očekivati snižavanje kamatnih stopa kao prilikom zadnjeg proširenja EU-a.

'Ne vjerujem da će Hrvatska nakon ulaska u eurozonu imati takvu konvergenciju prema kamatnim stopama u EU-u kao što su imale zemlje koje su ulazile 2000-ih godina', kazao je guverner Boris Vujčić na forumu Razgovori o Europi koji organizira ZŠEM.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi