POZITIVAN TREND

Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim rastom prometa u maloprodaji u veljači

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 12.04.2021 14:31
  • Objavljeno 12.04.2021 u 14:30
tportal

Izvor: Profimedia/Alamy / Autor: Jinnaritt Thongruay

Hrvatska je uz Belgiju i Austriju u veljači bilježila najveći rast prometa u maloprodaji na godišnjoj razini među zemljama EU-a, dok su Europljani u prosjeku manje odlazili u trgovine, pokazalo je u ponedjeljak izvješće Eurostata

Promet u maloprodaji EU-a pao je u veljači 2,2 posto u odnosu na isti progodišnji mjesec, pokazale su procjene Eurostata.

U siječnju potonuo je 4,5 posto.

I eurozona je u veljači bilježila pad prometa na godišnjoj razini, za 2,9 posto, nakon revidiranog 5,2-postotnog pada u siječnju.

Najviše je na oba područja pala prodaja na benzinskim stanicama, za 11,9 posto u EU odnosno 13 posto u eurozoni.

Izrazito je smanjen i promet u maloprodaji široke kategorije neprehrambenih proizvoda, za četiri posto u EU te za 5,5 posto u eurozoni. Izuzetak je bio promet po poštanskim i narudžbama putem interneta, koji je skočio 37,9 posto u EU, te 37,3 posto u eurozoni.

Europljani su u veljači više kupovali samo hranu, pića i duhanske proizvode, što se očitovalo u rastu prometa na godišnjoj razini za 1,8 posto u EU, te za 1,9 posto u eurozoni.

Hrvatska uz bok Austriji i Belgiji

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao najveći je pad prometa u veljači na godišnjoj razini bilježio Portugal, za 15,4 posto.

Slijede Slovačka i Malta s padom od 14,7 odnosno 8,9 posto.

Najveći rast prometa u maloprodaji na godišnjoj razini bilježila je pak Belgija, za 11 posto. Eurostat je u skupinu izdvojio i Austriju i Hrvatsku s rastom prometa na godišnjoj razini u veljači za 5,2 odnosno 5,1 posto.

U siječnju Hrvatska je bilježila rast prometa u maloprodaji za 0,9 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.

Eurosat nije raspolagao podacima za Češku, Grčku i Cipar.

Naznake oporavka

Sezonski prilagođen obujam prometa u maloprodaji Europske unije porastao je u veljači 2,9 posto u odnosu na siječanj kada je prema revidiranim podacima europskog statističkog ureda pao 4,6 posto.

U eurozoni porastao je tri posto u odnosu na prvi ovogodišnji mjesec kada je potonuo 5,2 posto, pokazuju revidirani Eurostatovi podaci.

Najviše je na oba područja porasla prodaja široke kategorije neprehrambenih proizvoda, za 6,2 posto u EU te za 6,8 posto u eurozoni, nakon pada na početku godine.

Oporavio se i promet na benzinskim stanicama, koje su u veljači bilježile rast prometa za 2,4 posto u EU, te za 3,7 posto u eurozoni.

Pad prometa bilježile su samo trgovine prehrambenih i duhanskih proizvoda i pića, za 0,8 posto u EU, te za 1,1 posto u eurozoni, utvrdio je Eurostat.

Austrija i dalje na čelu

Među zemljama čijim je podacima Eurostat raspolagao najveći je rast prometa u maloprodaji u veljači na mjesečnoj razini bilježila Austrija, za 28,2 posto.

Slijede Slovenija i Italija s rastom prometa za 16,4 odnosno 8,4 posto.

U Hrvatskoj promet u maloprodaji porastao je u veljači za 4,4 posto u odnosu na siječanj kada je uvećan 3,4 posto.

Pad prometa na mjesečnoj razini bilježile su u veljači Malta, Francuska, Mađarska, Portugal i Finska, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Najviše je pao promet na Malti, za 1,5 posto, a slijede Francuska i Mađarska s padom prometa za 1,2 posto. U Portugalu i Finskoj pad je bio blaži i iznosio je 0,7 odnosno 0,4 posto.

Podaci za Češku, Grčku i Cipar nisu bili dostupni Eurostatu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!