strateški resurs

Hrvatska ima zalihe od 419 milijuna kubika drva, pod upravom Hrvatskih šuma više od dva milijuna hektara

28.10.2022 u 11:14

Bionic
Reading

Na ovogodišnjoj konferenciji 3. Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, koja se 27. i 28. listopada održava u organizaciji Ministarstva poljoprivrede sudjeluju i Hrvatske šume d.o.o. dajući uvid u šumske resurse u Republici Hrvatskoj te ulogu Hrvatskih šuma u stručnom i odgovornom gospodarenju šumama i šumskim zemljištem.

Prezentaciju o šumskim resursima Republike Hrvatske održao je Krešimir Žagar iz Hrvatskih šuma koji je prisutne pobliže upoznao s nenadoknadivom važnošću šuma za cijelu biosferu s obzirom na njihovu ulogu u ekosustavu.

U svom je izlaganju Žagar istaknuo činjenicu da se u vlasništvu Republike Hrvatske nalazi 2.097.318 hektara šuma te da najvećim dijelom tih resursa, s 2.024.461 hektara ili 73 posto, upravlja državna tvrtka Hrvatske šume d.o.o. i to prema načelu održivog razvoja i potrajnog gospodarenja koja se temelji na stručnom i odgovornom upravljanju, što je i misija Hrvatski šuma – osigurati održivo integralno gospodarenje državnim šumama na području Republike Hrvatske na ekološki osjetljiv, ekonomski učinkovit i socijalno odgovoran način.

'Takvim se gospodarenjem održava stabilnost šumskih ekosustava i biološke raznolikosti, osigurava dostupnost drvne sirovine i nedrvnih proizvoda te se optimalno ispunjava ekološka, gospodarska i socijalna funkcija šuma. Manji dio hrvatskih šumskih resursa, točnije 661.721 ha ili 24 posto, u vlasništvu je privatnih šumoposjednika', priopćeno je.

Žagar je naglasio da se šumama gospodari prema šumsko-gospodarskim planovima koje izrađuju stručnjaci, a za koju suglasnost izdaje Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja dok isti Rješenjem odobrava Ministarstvo poljoprivrede. Prema šumskogospodarskoj osnovi područja koja je važeća od 2016. do 2025. ukupna drvna zaliha u RH iznosi 419 milijuna kubika, od toga 316 milijuna kubika pod upravom je Hrvatskih šuma, 84 milijuna kubika je pod privatnim šumoposjednicima, dok se s 19 milijuna kubika državnih šuma koriste drugi pravni subjekti. Istaknuo je također da, prema istoj šumskogospodarskoj osnovi područja, ukupan prirast drvnih zaliha iznosi 10,1 milijuna kubika.

'Iznimno veliku ulogu Hrvatske šume d.o.o. imaju u očuvanju šumskih resursa, a da to čine prema svim standardima svjedoči i činjenica da je tvrtka nositelj FSC certifikata neprekidno od 2002. godine kao i činjenica da su Hrvatske šume d.o.o. dio ekološke mreže Natura 2000 sastavljene od područja važnih za očuvanje ugroženih vrsta i stanišnih tipova Europske unije, koja obuhvaća 37 posto kopnene i 15 posto morske površine Republike Hrvatske', zaključuje se.