UDRUGA CROHM:

'Hrvatska ima priliku smanjiti broj pušača'

30.05.2023 u 15:40

Bionic
Reading

Hrvatska je najstrože u cijeloj EU regulirala alternativne nikotinske i duhanske proizvode, koje je u potpunosti izjednačila s cigaretama, iako sve veći broj znanstvenih istraživanja sve jasnije pokazuje da su ti proizvodi značajno manje štetni od cigareta. Vejperi traže da se domaća regulativa uskladi sa znanstvenim dokazima i iskustvima razvijenih zemalja jer se tako može značajno smanjiti broj pušača

Vejperi i korisnici drugih alternativnih nikotinskih i duhanskih proizvoda apelirali su na Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo povodom Svjetskog dana vajpinga, da što hitnije provede u praksu Nacionalnu strategiju djelovanja na području ovisnosti za razdoblje do 2030. godine na način da omogući kvalitetno informiranje odraslih pušača o dokazanoj učinkovitosti alternativnih proizvoda u prestanku pušenja i da te proizvode stavi pod kvalitetniji nadzor kako bi se osigurao najviši standard kvalitete dostupnih proizvoda na tržištu, ali i dodatno onemogućila prodaja tih proizvoda maloljetnicima.

Svjetski dan vejpinga se obilježava već niz godinama diljem svijeta 30. svibnja, a slavi prelazak pušača na mnogo manje štetnije proizvode kao što su e-cigarete, na što upućuje niz istraživanja, od kojih je posljednja ona globalne Cochrane znanstvene mreže.

Vejperi, koje je povodom Svjetskog dana vejpinga okupila Udruga korisnika osobnih isparivača (CROHM), istaknuli su da domaće krovne zdravstvene institucije, osim povremenih načelnih izjava, zapravo vrlo male rade kako bi smanjili prevalenciju pušenja u Hrvatskoj koja je godinama konstantna, a broj pušača prema procjenama doseže i milijun građana. Hrvatska je najstrože u cijeloj EU regulirala alternativne nikotinske i duhanske proizvode, koje je u potpunosti izjednačila sa cigaretama, iako sve veći broj znanstvenih istraživanja sve jasnije pokazuje da su ti proizvodi zbog izostanka procesa gorenje prilikom njihove korištenja značajno manje štetni od cigareta, kako za korisnika, tako i za njegovu okolinu.

'U Hrvatskoj imamo šizofrenu situaciju. Na tržištu je sve veća ponuda alternativnih proizvoda, od e-cigareta, grijanih duhana i nikotinskih vrećica, sve više ljudi ih koristi, a zdravstvene vlasti o njima daju potpuno oprečne informacije, od toga da imaju ulogu u provođenju javno zdravstvenog koncepta smanjenja štete od pušenja kroz donošenje krovne strategije borbe protiv ovisnosti, do potpunih dezinformacija pojedinaca da su jednako štetni kao cigarete. Neodrživost postojeće regulative najbolje pokazuje činjenica da obiteljski liječnici apeliraju na Ministarstvo zdravstva i HZJZ da izmjeni postojeći zakon jer sada ako preporuče te manje štetne proizvode svojim pacijentima krše zakon i mogu dobiti ozbiljnu kaznu zbog ”promocije” tih proizvoda. Korisnici su zbunjeni jer nemaju službeni i kredibilan izvor informacija, što nije fer prema građanima, posebno prema pušačima kojima ti alternativni proizvodi mogu značajno smanjiti štetu po zdravlje', izjavio je Filip Tokić, predsjednik udruge CROHM.

Iz CROHM-a su podsjetili na rezultate svog ranijeg istraživanja među vejperima u Hrvatskoj koje je potvrdilo zaključke globalnih istraživanja o učinkovitosti e-cigareta za prestanak pušenja. Naime, u Hrvatskoj 80 posto korisnika e-cigareta koji su ranije bili pušači danas više ne konzumiraju klasične cigarete, a prosječno su prije prelaska na e-cigarete pušili više od 20 cigareta dnevno. Kod onih korisnika koji uz e-cigarete i dalje puše i klasične cigareta, broj cigareta je nakon početka korištenja e-cigareta značajno pao, sa prosječnih 26 cigareta dnevno na svega 6 cigareta dnevno.

'Bilo kakva znanstvena diskusija o alternativnim proizvodima dovodi do zaključka da su e-cigarete učinkovitije u borbi protiv pušenja od standardnih terapija. Kada bi u Hrvatskoj počeli aktivno koristiti e-cigarete i ostale alternativne duhanske i nikotinske proizvode i poticati pušače na prelazak, napravili bi najveću javno zdravstvenu intervencija od samostalnosti, sa pozitivnim posljedicama po zdravlje pojedinaca i po javno zdravstvene pokazatelje u RH. I tu ne bi bili nikakva avangarda, već čitav niz zemalja aktivno radi u tom smjeru i postiže sjajne rezultate', izjavio je prof. dr. sc. Ognjen Brborović sa zagrebačkog Medicinskog fakulteta.

U CROHM-u naglašavaju da su Švedska, UK, Francuska, Grčka, Češka, samo neke od EU zemalja koje posljednjih godina postižu značajne napretke u smanjenju pušenja upravo promocijom tih proizvoda. Švedska je otišla najdalje, ove godine je postala prva EU zemlja bez dima, što znači da su uspjeli udio pušača u populaciji spustiti na 5 posto. Francuska je od 2014. do 2019. godine smanjila broj pušača za 2 milijuna. Grčka i Češka također aktivno koriste alternativne proizvode u cilju smanjenja pušenja.

Iz Udruge CROHM su prema zaključcima globalnog znanstvenog autoriteta Cochrane izračunali da u Hrvatskoj aktivno poticanje prelaska pušača na e-cigarete i druge alternativne proizvode može rezultirati time da 350.000 do 500.000 pušača ovisnost o cigaretama u relativno kratkom roku zamijeni dokazano manje štetnim e-cigaretama, a godišnje oko 15.000 pušača kompletno izvede iz nikotinske ovisnosti.

CROHM je Svjetski dan vejpinga obilježio kampanjom ”Milijun bez prava”, podjelom letaka u zagrebačkom Avenue Mallu sa 10 mitova o vejpingu i činjenicama kojima razbijaju te mitove, organizacijom druženja sa vejperima i razgovorom sa prof. dr. Ognjenom Brborovićem. Više informacija možete saznati na web stranici i Facebook stranici CROHM udruge.