ima li tome kraja?

Sve za spas klime: Njemački grad zabranjuje gradnju obiteljskih kuća

29.05.2023 u 20:04

Bionic
Reading

U njemačkom gradu Münsteru gradnja pojedinačnih obiteljskih kuća bit će snažno ograničena, gotovo zabranjena. Gradski oci ne žele da samo jedna obitelj živi pod jednim krovom. Zašto? Zato što misle da je borba protiv klimatskih promjena važnija od privatnosti koju pruža vlastiti dom

Luksuz posjedovanja obiteljske kuće u Münsteru mnogi će si sve teže priuštiti jer gradske vlade žele ograničiti broj onih koje će se graditi. Gerd Franke, pročelnik za urbanizam, kaže da je budućnost u kućama u kojima će živjeti više obitelji i stambenim zgradama.

'Moramo razmišljati o klimi i okolišu jer jedna kuća, u kojoj živi samo jedna obitelj, zauzima jako puno mjesta. Cilj nam je izgraditi 2000 stanova godišnje u gradu', kaže Franke za Tagesschau.

Prema njegovoj računici, na jednom hektaru gradilišta može se izgraditi samo 25 obiteljskih kuća. Na istoj površini može se sagraditi i do 50 kuća u nizu ili onih za više obitelji, a favorizira gradnju četverokatnih zgrada koje na jednom hektaru mogu dati čak 160 stambenih jedinica.

Zgrade su bolje izolirane, koriste učinkovitije sustave grijanja i 'zbrinjavaju' više obitelji pa, prema Frankeu, nema nikakve dvojbe - bolje su za planet nego obiteljske kuće.

Na obiteljske kuće s jednom obitelji ne gleda se blagonaklono u dijelu njemačke javnosti. Zamjera im se zauzimanje puno površine i 'zbrinjavanje' samo jedne obitelji, a osim Münstera, gradnja im je od 2020. zabranjena u sjevernim dijelovima Hamburga. Očekuje se da će ostali gradovi slijediti taj primjer.

  • +13
Obnova kuća nakon potresa u Petrinji - ilustracija Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Po podacima njemačkog ministarstva zaštite okoliša, u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija čak četvrtina slobodnog prostora je pod betonom, cestom i industrijama, a dnevno se betonira površina od osam hektara, što je površina 11 nogometnih igrališta. Stoga ne čudi to što je protivnika obiteljskih kuća sve više i više.

Prema udrugama koje zastupaju vlasnike kuća, zabrane u koje su ušli Münster i Hamburg su promašene jer obitelji žele živjeti same u svom domu, ne da bi 'kaznile' okoliš, već zato što im odgovara takav način života. Zabrane su, kažu, ograničavanje osobnih sloboda.

Obiteljska kuća s vrtom ili travnjakom, puno privatnosti i puno prostora predmet je čežnje mnogih Nijemaca i daleko najpopularniji vid stanovanja. Od pandemije koronavirusa sve više ljudi želi svoju kuću, što se vidi i na tržištu - u ovom trenutku 16 milijuna Nijemaca živi pod svojim krovom, što je najviša brojka u povijesti.

U Münsteru se stroga regulacija odnosi samo na novogradnju, a dvije trećine stambenih jedinica u gradu čine kuće za jednu obitelj. U cijeloj Njemačkoj broj zatraženih građevinskih dozvola za kuće oštro je pao 2022. Prema Federalnom uredu za statistiku, odobreno je 78.100 dozvola ili 15.800 manje nego 2021., no generalno je pao i broj odobrenih dozvola za sve ostale građevine.