NEOČEKIVANE POSLJEDICE

Hrvatska će zbog Brexita morati hitno uvesti euro?

29.06.2016 u 13:37

Bionic
Reading

Osam zemalja članica Europske unije koje ne koriste euro kao službeno sredstvo plaćanja možda će zbog Brexita morati hitno uvesti zajedničku europsku valutu, piše britanski Daily Express

Danska, Švedska, Bugarska, Hrvatska, Češka, Mađarska, Poljska i Rumunjska mogle bi se naći pred ultimatumom koji će im nametnuti šef Europske komisije Jean-Claude Juncker, koji nakon Brexita želi što brže povezati ostale članice EU-a zajedničkom valutom ne bi li EU u cjelini postala monetarna unija.

Ostvari li se taj cilj – uvođenje eura u svim članicama, čelnici EU-a se mogu ozbiljno pripremati i za idući korak u povezivanju Europe – poreznu uniju.

Njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung također piše da će se nakon izlaska Velike Britanije iz EU-a ubrzati planovi za dovršenje monetarne unije.

Ranije ovog tjedna, češki ministar vanjskih poslova Lubomir Zaoralek rekao je kako su šefovi EU-a i njihovi birokrati negativan simbol federalizma, kojeg Britanci žele izbjeći po svaku cijenu.

Unatoč prozivkama, Juncker nastavlja s pritiskom što je u skladu s planom hitnog uvođenja eura u zemljama koje ga još ne koriste, piše Daily Express.

Nakon što su Britanci na referendumu zatražili izlaz iz EU-a, europski povjerenik za financije, Britanac Lord Johnatan Hill podnio je ostavku, a zamijenio ga je Valdis Dombrovskis iz Latvije.

Dombrovskis je već naglasio kako je mu je cilj što prije uvesti euro u zemlje članice koje ga još ne koriste.

Podsjetimo, kada je hrvatsku Vladu preuzeo tehnički premijer Tihomir Orešković, rečeno je kako mu je jedan od ciljeva uvođenje eura.

Tom smo prilikom istražili što Hrvatska treba napraviti da uvede euro. Potrebno je zadovoljiti pet kriterija – imati stabilan tečaj, nisku inflaciju, manje kamate na dug, manji javni dug i manji proračunski deficit.