GUVERNER HNB-A VUJČIĆ:

'Hrvatska će od eurozone imati više koristi nego troškova'

12.09.2012 u 21:40

Bionic
Reading

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić jučer je u intervjuu za austrijske medije kazala kako se Hrvatskoj ne treba žuriti u eurozonu, no ako se pita guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića, pitanje je hoće li Hrvatska na vrijeme ući u eurozonu

'Ja nisam eurofil, nego ekonomist koji važe troškove i koristi za Hrvatsku. Za Hrvatsku je ulazak u eurozonu nešto što donosi više koristi nego troškova iz same činjenice da je Hrvatska visoko euroizirana zemlja. Kao posljedicu visoke euroizacije i činjenice da građani drže štednju u eurima, imamo i valutnu klauzulu. Najelegantniji, najbezbolniji i najjeftiniji način uklanjanja tečajnog rizika koji proizlazi iz valutne klauzule je preuzimanje eura. Zbog toga su koristi preuzimanja eura za Hrvatsku veće nego kod drugih država koje imaju manju euroizaciju', prokomentirao je za Dnevnik HRT-a guverner HNB-a Boris Vujčić.

Kazao je kako je njega više strah da Hrvatska neće na vrijeme ući u eurozonu jer nakon ulaska u Europsku uniju prvo mora ući u 'tečajni mehanizam u kojem će biti suočena s nizom uvjeta',

Vujčić je prokomentirao i prijedlog HNB-a koji bi se uskoro trebao naći u Saboru, a kojim se građanima omogućava prijevremeno zatvaranje računa i prelazak u drugu banku bez naknade ukoliko im banka poveća kamatnu stopu.

'To je još jedna stvar u zaštiti potrošača koja omogućava potrošačima da bez naknade izađu iz kredita ako im banka poveća kamatnu stopu. Ne rješava sve probleme, ali siguran sam da biste bili sretniji da vam banka ne uvjetuje izlaz iz kredita posebnim naknadama. Time povećavamo konkurenciju na tržištu jer banaka banci može preuzimati klijenta, a i štitimo potrošače', rekao je Vujčić.


Iako stanje u eurozoni nije sjajno, dobra vijest danas je stigla iz Njemačke gdje je Ustavni sud donio odluku da je Europski stabilizacijski mehanizam (ESM) u skladu s unutarnjim zakonodavstvom.

'Ovaj dan je dobar danas, no sutra pred Europom već stoje novi izazovi. Ovaj dan je bio rizik da u slučaju negativne odluke njemačkog Ustavnog suda dođe brzo do vrlo velike krize. Činjenica da se radilo u pozitivnoj odluci sada kupuje vrijeme Europi da riješi stvari koje treba riješiti. Prva na meniju je bankarska unija o kojoj će se raspravljati već ovaj tjedan i ona je uvjet da se nastavi stabilizacija u eurozoni i da se sutra efikasno može koristiti europski stabilizacijski paket', rekao je Vujčić.

Kazao je kako se nada da će eurozona opstati jer bi njezina propast bila loša i za Hrvatsku.

'To bi bilo nešto što je nepredvidivo, ali definitivno vrlo loše. To bi pogodilo sve naše glavne trgovačke partnere jer bi pogodilo financijski sustav u Europi do te mjere da bi se on mogao zamrznuti u jednom trenutku. Situacija u Europi mogla bi biti slična onoj s Lehman Brothersom u SAD-u. Upravo ta činjenica da su ulozi toliko visoki i da su mogući troškovi raspada eurozone toliko visoki su razlog zašto čovjek treba gajiti optimizam da će se političke odluke, koje su potrebne, a radi se prvenstveno o političkim odlukama, donijeti na vrijeme', zaključio je Vujčić.