podaci hnb-a

Hrvati zbog niskih kamata i dalje vade novac iz banaka, pogledajte na koliko su pali ukupni depoziti

  • Autor: T. O./Hina
  • Zadnja izmjena 04.02.2020 10:36
  • Objavljeno 04.02.2020 u 10:36
MITO KORUPCIJA NOVAC KUNE

MITO KORUPCIJA NOVAC KUNE

Izvor: tportal.hr / Autor: arhivski foto

Ukupni depoziti kod poslovnih banaka, koji obuhvaćaju depozitni novac te štedne i oročene depozite, nastavili su s godišnjim stopama rasta te su krajem prosinca bili na razini 301,2 milijarde kuna, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke

U odnosu na studeni ti su depoziti pali za 646 milijuna kuna ili 0,2 posto, a u usporedbi s krajem 2018. godine porasli za 12,5 milijardi kuna ili 4,3 posto.

Nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta ukupnih depozita u prosincu isključivo je rezultat nastavka rasta depozitnog novca, koji uključuje novčana sredstva na transakcijskim računima te obveze kreditnih institucija po izdanim kunskim instrumentima plaćanja, a umanjuje se za novčana sredstva u platnom prometu. Naime, uz stopu rasta na mjesečnoj razini od tri posto, depozitni novac krajem prosinca iznosio je 106,2 milijarde kuna čineći 35,4 posto ukupnih depozita.

Pri tome su nastavljene dvoznamenkaste godišnje stope rasta depozitnog novca uz manja odstupanja. Godišnja stopa je u prosincu iznosila 15,6 posto što u odnosu na prosinac 2018. predstavlja porast za 14,3 milijarde kuna.

Analitičari Raiffeisen banke (RBA) smatraju da je na takvo kretanje zasigurno utjecalo okruženje niskih kamatnih stopa na oročenu štednju pa se u uvjetima nesklonosti ulaganja u druge oblike financijske imovine višak raspoloživog dohotka koji polako raste s oporavkom gospodarstva, slijeva na najlikvidnije oblike depozita.

Ukupni štedni i oročeni depoziti (u stranoj i u domaćoj valuti) su uz pad na mjesečnoj, nastavili padati i na godišnjoj razini. Uz pad od 1,9 milijardi kuna ili 0,9 posto na godišnjoj razini, ukupni štedni i oročeni depoziti su krajem prosinca iznosili 194,9 milijardi kuna.

Valutna struktura štednih i oročenih depozita pokazuje da više od 80 posto čine valutni depoziti, uglavnom u eurima. Štednja je to koju uglavnom generira sektor stanovništva. Naime, više od 80 posto štednje u inozemnim valutama odnosi se na kućanstava.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!