RBA Analiza

Hrvati sve više štede, pogledajte koliko novca drže u bankama

07.12.2017 u 11:22

Bionic
Reading

Ukupni depoziti kod poslovnih banaka krajem listopada su iznosili su 273,8 milijardi kuna, što je 3,8 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, a 0,1 posto ili 290 milijuna kuna manje nego krajem rujna, navodi se u analizi Raiffeisenbank Austria (RBA)

Ukupni depoziti obuhvaćaju depozitni novac te štedne i oročene depozite, a krajem listopada depozitni je novac iznosio 69,6 milijardi kuna, što je 0,4 posto manje nego mjesec dana prije, ali 23,3 posto ili oko 13 milijardi kuna više u odnosu na listopad prošle godine.

Iz RBA navode da su 32,4 milijarde kuna, odnosno 46,6 posto ukupnog depozitnog novca u listopadu držala kućanstva, dok je 29,9 milijardi kuna, odnosno 43 posto depozitnog novca pripadalo nefinancijskim društvima.

"Obje su kategorije zabilježile godišnje stope rasta iznad 20 posto, što je u potpunosti u skladu s kontinuiranim padom kamatnih stopa na štedne i oročene depozite u Hrvatskoj i eurozoni", navodi se u analizi, objavljenoj u četvrtak.

Kako pojašnjavaju, pad kamatnih stopa na depozite izravna je posljedica iznimno visoke dugogodišnje likvidnosti, što je odraz ekspanzivne monetarne politike Europske središnje banke (ECB) i Hrvatske narodne banke (HNB), a koja je uzrokovala pad kamatnih stopa na plasmanima.

"ESB planira kamatne stope držati niskima i u cijeloj 2018. godini, stoga je u narednom razdoblju moguće očekivati nastavak sličnih kretanja", poručuju iz RBA.

U analizi se navodi da su ukupni štedni i oročeni depoziti - u stranoj i domaćoj valuti - na godišnjoj razini nastavili s padom te su na kraju listopada iznosili oko 204 milijarde kuna, što je 1,4 posto manje nego godinu dana prije.

  • +11
Dan otvorenih vrata HNB-a Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Promatrano prema valutnim kategorijama, štedni i oročeni depoziti u stranoj valuti, koji predstavljaju 82,8 posto ukupnih štednih i oročenih depozita, na godišnjoj razini pali su za 1,6 posto ili 2,8 milijardi kuna, te su krajem listopada iznosili 169 milijardi kuna.

Kako napominju iz RBA, padu dodatno doprinosi i blago jačanje kune u odnosu na euro, budući da u strukturi ovih depozita prevladavaju devizni depoziti denominirani u euru. Tako je krajem listopada ove godine kuna prema euru bila 0,16 posto jača u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Kunski štedni i oročeni depoziti zabilježili su, pak, godišnju stopu pada od 0,7 posto ili 230 milijuna kuna te su krajem listopada iznosili 35,2 milijarde kuna.

Na mjesečnoj razini, to jest u odnosu na razinu iz rujna, ukupna vrijednost štednih i oročenih depozita u listopadu ostala je gotovo nepromijenjena, navode iz RBA.