VJEROVALI ILI NE

HRT guta više državnih potpora od škverova

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 22.12.2009 13:48
  • Objavljeno 22.12.2009 u 13:05
olgica spevec

olgica spevec

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongračić

Hrvatska radiotelevizija dobila je 2008. godine 1,1 milijardu kuna državnih potpora, gotovo dvostruko više nego sva brodogradilišta, pokazuje godišnje izvješće o državnim potporama koje je Olgica Spevec, predsjednica Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, predstavila javnosti

Naime, RTV pretplata tretira se prema pravilima Europske unije kao državna potpora, iako ne dolazi izravno od države. 'Međutim, radi se o obvezi prisilnog karaktera', objasnila je Spevec.

Suprotno percepciji koja se stvorila u javnosti, izvješće Agencije za prošlu godinu pokazuje značajno smanjenje iznosa ukupno dodijeljenih državnih potpora u odnosu na 2007, a sukladno tome i udjela ukupnih potpora u BDP-u. 'U 2008. je dodijeljeno ukupno 8,81 milijardu kuna državnih potpora, što je 18 posto manje nego u 2007. godini. Udio potpora u BDP-u smanjen je sa 3,4 posto na 2,57 posto i po tome je Hrvatska na istoj razini s Europskom unijom', istaknula je Olgica Spevec.

U posljednje tri godine značajno su povećane potpore za poljoprivredu i ribarstvo, koje nisu pod kontrolom Agencije, dok su smanjene potpore u sektoru industrije i usluga, osobito za brodogradnju i sanaciju i restrukturiranje poduzeća.

U 2009. očekujemo daljnji pad državnih potpora jer se Hrvatska, zbog ograničenja u proračunu, nije mogla pridružiti zemljama koje su državnim sredstvima aktivnije participirale u pomoći gospodarstvu', naglasila je Spevec.

U promatranom razdoblju uočljiv je pozitivan trend rasta udjela horizontalnih potpora u odnosu na sektorske. Horizontalne potpore poput subvencija za istraživanje i razvoj, zaštitu okoliša, malo i srednje poduzetništvo i sl. znatno su bolje od sektorskih, jer se dodjeljuju putem odobrenih i nadziranih programa i direktno pridonose ukupnoj sposobnosti poduzetnika da konkuriraju na tržištu. 'Neke zemlje poput Švedske i Danske uopće ne dodjeljuju sektorske potpore', rekla je Spevec.

Unatoč rastu horizontalnih potpora za industriju i usluge, u Hrvatskoj su neefikasne sektorske potpore još uvijek najveći gutači državnog novca. Uz HRT, najviše državnog novca (1,45 milijardi kuna) proguta sektor prometa, pri čemu veći dio (857 milijuna kuna) ide HŽ-u

Olgica Spevec najavila je zakonske novosti koje se odnose na povećanje ovlasti Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. Agencija bi po uzoru na EU trebala dobiti ovlasti za kažnjavanje subjekata koji prekrše pravila o tržišnom natjecanju, umjesto prekršajnih sudova, koji su se pokazali neefikasnima. Također, novi zakon predviđa i zaštitu zviždača koji ukazuju na kršenje pravila o tržišnom natjecanju.

Na upit provodi li MOL zahtjeve koje mu je Agencija propisala prilikom preuzimanja Ine, Olgica Spevec naglasila je da se radi o uvjetno dopuštenoj koncentracijikoja je 'prilično teška za realizaciju'. 'Premda smo zbog toga pribijeni na križ, uvjereni smo da smo postavili prilično zahtjevne uvjete MOL-u', rekla je Spevec.

Podsjetila je da je MOL-u naložena prodaja Crobenza i dvogodišnja zabrana otvaranja benzinskih crpki uz autoceste. Naglasila je da posebno imenovano povjerenstvo kontinuirano nadzire provedbu rješenja Agencije. 'Ukoliko MOL u predviđenom roku ne nađe odgovarajućeg kupca za Crobenz, agencija će naložiti prodaju neke druge imovine', poručila je Spevec.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi