dobra vijest

HPB od 1. srpnja snižava kamatne stope na postojeće kredite građana

30.06.2021 u 11:29

Bionic
Reading

Hrvatska poštanska banka (HPB) od 1. srpnja 2021. snižava kamatne stope na sve kredite građana u otplati s promjenjivom kamatom, na temelju smanjenja nacionalne referentne stope (NRS), priopćili su u srijedu iz HPB-a.

HPB kamate snižava u skladu s padom NRS-a za kune od 0,04 p.p. i eure od 0,03 p.p. što korisnicima kredita koji su ugovorili promjenjivu kamatnu stopu donosi smanjenje anuiteta koji dospijevaju od 1. kolovoza 2021. i nadalje.

Nacionalne referentne stope koje predstavljaju prosječni trošak financiranja hrvatskog bankarskog sektora kontinuirano se snižavaju. Hrvatska poštanska banka koristi NRS kao parametar za određivanje kamatnih stopa te ih usklađuje dvaput godišnje, u siječnju i srpnju, stoji u njihovu priopćenju.

Od početka primjene NRS-a 2013. ukupno smanjenje kamatnih stopa iznosi 2,34 p.p. za kredite u kunama i 3,12 p.p. za kredite u eurima, te su se u skladu s tim tijekom proteklih osam godina smanjivali anuiteti i olakšavala otplata kreditnih obveza, navode iz te banke.