susreli se u dubrovniku

Horvat se sastao s ruskim ministrom poljoprivrede Patruševim

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 13.09.2019 17:13
  • Objavljeno 13.09.2019 u 17:13
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Na sastanku s ministrom gospodarstva, poduzetništva i obrta Darkom Horvatom u petak u Dubrovniku, ruski ministar poljoprivrede Dimitrij Patrušev istaknuo je da postoji interes za daljnje proširenje suradnje ruskih poduzeća s hrvatskima te pozvao ministra Horvata da prisustvuje Agro-industrijskom sajmu koji će se održati od 9. do 12. listopada u Moskvi

Kako je priopćeno iz Ministarstva gospodarstva, u posljednje tri godine trgovinsko-gospodarska suradnja između Hrvatske i Ruske Federacije u stalnom je porastu, što pokazuje i statistika robne razmjene, kao i broj dolazaka i noćenja ruskih turista. Poseban doprinos intenziviranju bilateralnih odnosa daje održavanje Međuvladine hrvatsko-ruske komisije za gospodarsku i znanstveno-tehničku suradnju, kojom predsjedaju Darko Horvat i Patrušev, navodi se dalje.

Dvojica ministara u Dubrovniku su razmijenili mišljenja o najnovijim informacijama vezanim uz aktivnosti iz Protokola s 8. sjednice Komisije, koja se održala 30. studenoga 2018. godine u Zagrebu, kaže se u priopćenju.

„Komisija nije samo formalnost, već izvrsna prilika za razmjenu iskustava, jasno određivanje ciljeva i smjera bilateralne suradnje te produbljivanje dobrih odnosa naših zemalja. Stoga mi je drago da se naši susreti odvijaju planiranom dinamikom, kao i to što smo spremni raditi na tome da naši prijateljski i ekonomski odnosi rastu“, istaknuo je ministar Horvat, dodajući kako posebno veseli podatak da je u prvih 7 mjeseci 2019. godine broj ruskih turista bio 10 posto veći nego u istom razdoblju prošle godine.

U njegovoj pratnji bili su pomoćnik Zvonimir Novak i savjetnica Divna Plenča Biloš, dok su s ruske strane također bili prisutni i veleposlanik Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj Anvar Azimov, zamjenik ministra poljoprivrede Ruske Federacije Dmitrij Sergejev, savjetnik ministra Jurij Kosovan, direktor Uprave za međunarodnu suradnju Ministarstva poljoprivrede Ruske Federacije Maksim Marković, zamjenica direktora uprave za razvoj bilateralne suradnje Ministarstva za ekonomski razvoj Ruske Federacije Viktorija Efremova, ujedno i zamjenica predsjedatelja ruskog dijela Komisije, te ostali suradnici.

Ruski ministar Patrušev potvrdio je da postoji interes za daljnje proširenje suradnje ruskih poduzeća s hrvatskima. Uputio je poziv ministru Horvatu da prisustvuje Agro-industrijskom sajmu koji će se održati od 9. do 12. listopada u Moskvi.

„Što se češće susrećemo to će i suradnja naših država biti bolja i uspješnija. Važno je da otvoreno razgovaramo o svim pitanjima koja nam mogu pomoći u daljnjem intenziviranju naše gospodarske suradnje“, rekao je Patrušev.

Obje strane izrazile su zadovoljstvo realizacijom projekta opskrbe plinom Rafinerije nafte Brod na kojem su dva ključna partnera Crodux i Zarubežnjeft, a čiji su predstavnici 25. svibnja ove godine potpisali obvezujuće dokumente nužne za realizaciju samog projekta.

Poseban naglasak međudržavne suradnje i dalje je u područjima industrije, energetike, turizma, poljoprivrede, znanosti i tehnologije, navodi se u priopćenju.

Ukupne investicije ruskih ulagača u Hrvatskoj do sada iznose preko 410 milijuna eura, a valja istaknuti kako je u prva četiri mjeseca 2019. godine, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, hrvatski izvoz u Rusiju porastao za 21,6 posto.

Na kraju sastanka, ministar Horvat informirao je rusku stranu o aktivnostima hrvatskog predsjedanja Vijećem EU u prvoj polovici 2020. godine te je dogovoreno kako će se iduća 9. sjednica Međuvladine komisije održati do kraja ove godine u Moskvi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!