hrvatsko predsjedanje

Horvat na neformalnoj video-konferenciji ministara članica EU: Nadolazeći mjeseci biti ključni u oblikovanju budućnosti europske industrije

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 15.05.2020 18:02
  • Objavljeno 15.05.2020 u 18:02
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Na neformalnoj videokonferenciji ministara članica EU nadležnih za konkurentnost gospodarstva, koju je u petak organiziralo hrvatsko predsjedništvo EU u Zagrebu, razgovaralo se o zajedničkom planu gospodarskog oporavka nakon pandemije, pri čemu je istaknuto da će industrija, s adekvatnim ulaganjima, postati pokretač oporavka u EU

Hrvatsko predsjedništvo organiziralo je neformalnu videokonferenciju s ciljem formiranja jasnog plana za oporavak od krize na nacionalnoj i europskoj razini, a zaključci će pomoći Europskoj komisiji pri finalizaciji dugo očekivanog plana oporavka, stoji u priopćenju Kako se navodi u priopćenju Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta,.

„Nadolazeći mjeseci biti ključni u oblikovanju budućnosti europske industrije. Budući da se zdravstvena kriza postepeno povlači, važno je izbjeći neusklađeni oporavak, imajući u vidu snažnu gospodarsku međuovisnost Europe”, rekao je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, koji je predsjedao današnjom videokonferencijom. Sastanku su prisustvovali i izvršna potpredsjednica Europske komisije Margrethe Vestager te povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.

Fokus razgovora bio je na zajedničkom planu oporavka, predstavljenom krajem travnja od strane predsjednika Europskog vijeća i Europske komisije. Plan se sastoji od četiri ključna područja djelovanja: potpuno funkcionalno i revitalizirano jedinstveno tržište, dosad nezabilježeni investicijski napori, globalno djelovanje i djelotvoran sustav upravljanja, kaže se u priopćenju Ministarstva.

Postignut je konsenzus kako će zelena tranzicija i digitalna transformacija imati središnju i prioritetnu odluku u ponovnom pokretanju I modernizaciji europskog gospodarstva. Ulaganje u čiste i digitalne tehnologije, u kontekstu kružnog gospodarstva, pomoći će otvaranju novih radnih mjesta i ponovnom ekonomskom rastu.

Ministri su istaknuli kako je trenutna kriza pokazala da je europska industrija prilagodljiva i otporna, no otkrila je i da industrija EU uvelike ovisi o dobavljačima iz trećih zemalja te je stoga ranjiva. Zbog toga su potrebni daljnji napori za smanjenje te ovisnosti, posebno u sektorima od strateške važnosti, kao što su medicinski proizvodi i telekomunikacijske komponente, navodi se u priopćenju.

„Kako bismo ponovno pokrenuli gospodarstvo, od ključne je važnosti omogućiti digitalnu povezanost, jednake uvjete između trećih zemalja i zemalja članica EU, kao i osigurati otpornost digitalnih kapaciteta u Europi“, izjavila je izvršna potpredsjednica Europske komisije Margrethe Vestager.

„Moramo se usmjeriti na industrijski ekosustav budući da je u našem najvišem interesu imati snažno i konkurentno jedinstveno tržište. Naš je prioritet odgovoriti na krizu tako što ćemo iz nje izaći zajedno, jači i s jednom zajedničkom vodiljom - solidarnost“, dodao je i povjerenik za Unutarnje tržište Europske komisije Thierry Breton.

Zajednički stav sudionika konferencije je kako će industrija, s adekvatnim ulaganjima, postati pokretač oporavka u EU.

Ulaganja u oporavak trebala bi pružiti potreban poticaj gospodarstvu te istovremeno potaknuti zelenu i digitalnu transformaciju. Važno je da taj oporavak bude usmjeren prema sektorima koji su najpogođeniji krizom i onima koji predstavljaju potencijal za inovacije, rast i nova radna mjesta, zaključuje se u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!