PROTIV NAKNADE ZA VREĆICE

'Holy ugrožava 50-ak tvrtki i 3.000 radnih mjesta'

21.05.2012 u 15:12

Bionic
Reading

Naknada na plastične vrećice u iznosu od dvije kune koju predlaže ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy ugrozit će poslovanje 50-ak domaćih tvrtki i tri tisuće radnih mjesta, poručili su predstavnici proizvođača plastičnih vrećica.

Ministrica Holy najavila je više neće biti besplatnog dijeljena plastičnih vrećica već će se morati plaćati naknada od 2 kune. Proizvođači vrećica pobunili su se protiv najavljene odluke, piše Lider.

'Naknada direktno i nepovratno ugrožava opstanak domaće proizvodnje, te negativno djeluje na željenu zaštitu okoliša. Alternativne vrećice od papira ili tekstila više opterećuju okoliš od plastičnih. Važno je istaknuti da su domaći proizvođači opterećeni kreditima koje su iskoristili za modernizaciju pogona. Također treba reći da se sirovina za ove vrećice nabavlja u Hrvatskoj', rekao je Želimir Feitl predsjednik Udruženja za plastiku i gumu pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Napomenuo je kako Hrvatska izvozi vrećice u vrijednosti od 25 milijuna dolara, a uvozi 15 milijuna te drži da se ovakvom odlukom potiče uvoz i uništava domaće gospodarstvo. Također istaknuli su da se plastične vrećice mogu u potpunosti reciklirati i ponovo upotrijebiti. Problem nije u vrećicama nego u ljudima, tvrde proizvođači, piše Lider.

'Najlakše je manipulirati javnosti sa slikama vrećica po parkovima i zelenim površinama. Mišljenje je da bi trebalo uložiti u sortiranje sekundarnog otpada i na taj način riješiti taj problem. Proizvođači bi otkupljivali vrećica i reciklirali ih, problem je skupljanje', rekao je Vladimir Ferdelji, predsjednik društva za plastiku i gumu.

Pozvali su Vladu da prilikom donošenja ovakvih odluka konzultiraju struku i proizvođače, te da ne srljaju s ovom naknadom.