NOVI GRIJESI

HNB prijavio Protegu i Sladonju za propuste

13.11.2009 u 16:06

Bionic
Reading

Hrvatska narodna banka prijavila je bivše čelnike Hrvatske poštanske banke Josipa Protegu i Ivana Sladonju prekršajnom sudu jer nisu provodili mjere koje im je nalagala supervizija središnje banke. Nakon njihove smjene isplivali su na vidjelo ogromni potencijalni gubici zbog kojih je nova uprava morala značajno povećati rezervacije

Za Josipa Protegu i Ivana Sladonju, bivše čelne ljude Hrvatske poštanske banke, moguće novčane kazne su od 25.000 do 100.000 kuna. Prema Zakonu o kreditnim institucijama, moguća je i novčana kazna za samu banku, i to od 500.000 do dva milijuna kuna, no takva teoretska mogućnost značila bi zapravo da i banka plaća grijehe nekadašnje uprave koja je, nakon smjene u rujnu ove godine, iza sebe ostavila problematičan kreditni porfelj i - kao posljedicu - visoke rezervacije i gubitke.

Sad sve ovisi o Prekršajnom sudu u Zagrebu gdje je protiv bivše Uprave HPB-a Hrvatska narodna banka pokrenula prekršajni postupak: ili će postupak završiti kažnjavanjem, ili će sve pasti u zaborav. Sva dokumentacija je na sudu i on treba donijeti rješenje na temelju činjenica koje je u prijavi navela Hrvatska narodna banka i eventualno, na temelju činjenica suprotne strane.

Inače, postupku na sudu prethodile su opomene, vjerojatno na temelju toga što banka nije izvršavala naložene supervizorske mjere kako je u svojim nadzorima tražila Hrvatska narodna banka.

Danas HPB ima gubitak od 245 milijuna kuna, kreditni portfelj još uvijek se pregledava i vjerojatno će stanje na kraju godine pokazati potpunu sliku o tome kako je banka vođena u prethodnih pet godina.