POSLODAVAC IZ SNOVA

HNB potrošio 38 mil. kuna na plivanje, teretane i nagrade

12.10.2011 u 12:25

Bionic
Reading

Nakon što je saborski zastupnik Goran Marić iz financijskog izvješća Hrvatske narodne banke (HNB) iščitao brojku od 37,9 milijuna kuna, koja se vodi kao 'ostali troškovi zaposlenika', tjednik Globus pokušao je rasvijetliti na što se oni odnose. Odgovor su čekali mjesec dana: na subvencionirane kamate za stambene kredite zaposlenika potrošeno 10,5 milijuna kuna, na stimulacije milijun kuna, na teretanu oko pola milijuna kuna, otprilike isto koliko i na tečajeve stranih jezika

Tjednik Globus piše da je samo u 2010. godini za tjelovježbu zaposlenika HNB isplatio 430.000 kuna, a nekim oblikom sporta u toj se kriznoj godini na račun poslodavca bavilo 245 zaposlenika. Na to je HNB, piše Globus, potrošio najmanje 4,3 milijuna kuna u posljednjih 10 godina.

U prvom polugodištu ove godine 192 HNB-ovaca bavilo se sportom. HNB je platio i 17 tisuća kuna troškova za korištenje bazena u objektu Sportskog parka Mladost koji je otvoren za sve njegove zaposlenike.

Banka svojim zaposlenicima plaća i tečajeve stranih jezika, dodatne obuke, poslijediplomske studije i informatičke tečajeve.

Na pohađanje tečajeva stranih jezika HNB je potrošio 269.000 kuna, jednako koliko ih je koštalo i poslijediplomsko obrazovanje sedmero zaposlenika. Iako ima 11 vlastitih ugostiteljskih djelatnika (HNB zapošljava dva kuhara, tri konobara i ostalo pomoćno osoblje), HNB na godišnjoj razini s tvrtkom Adria Gastro sklapa ugovor vrijedan 2,6 milijuna kuna, a taj novac, piše Globus, namijenjen je za usluge ugostiteljskog osoblja.

Uz iznadprosječne mjesečne plaće (prosječna plaća u HNB-u iznosi 9.528 kuna neto), HNB-ovi zaposlenici, ako su dobri, dobivaju i neke nagrade i stimulacije. Dobili su i mogućnost subvencionirane kupnje stanova. S obzirom na to da HNB sufinancira mjesečnu kamatu na stambeni kredit u iznosu od 4,5 posto, 335 HNB-ovih zaposlenika koji su podigli stambene kredite godišnje na svoje plaće dobiju još i 10,5 milijuna kuna, ali nisu ih zaobišle ni novčane nagrade i stimulacije.

Prošle godine su stimulativnu naknadu od HNB-a primila 194 zaposlenika u neto iznosu od milijun kuna, točnije 5.100 kuna po svakom nagrađenom. Iz HNB-a kažu da guverner i viceguverner HNB-a, koji imaju plaće u visini od 23.900 kuna, nisu primili nikakve nagrade.