EKSPLOZIJA ŠVICARCA

HNB analizira četiri moguća scenarija pomoći građanima

17.01.2015 u 17:28

Bionic
Reading

Švicarski franak nastavlja rasti. Prema srednjem tečaju Hrvatske narodne banke, trenutno iznosi gotovo 7,54 kune. Nakon što mu je u četvrtak vrijednost skočila za 15 posto, građanima koji imaju kredite u toj valuti - rate su u jednom danu porasle za nekoliko stotina kuna i, kako se čini, nastavljaju rasti

HRT neslužbeno doznaje da Hrvatska narodna banka analizira četiri moguća scenarija pomoći građanima. Kako poručuju, dug koji je od četvrtka do danas narastao za četiri milijarde kuna, morat će se riješiti političkom odlukom ako se ne postigne dogovor Vlade i banaka. Kako je izborna godina, može se očekivati da će se Vlada odlučiti na scenarij koji će najmanje pogoditi građane, a to bi moglo biti fiksiranje tečaja na 6,39 kuna, koliko je iznosio u četvrtak. Konačna odluka može se očekivati u iduća dva tjedna.

Krediti u 'švicarcima' utječu na živote 200-300 tisuća građana

Prema podacima HNB-a, ukupni iznos kredita vezanih uz švicarski franak krajem rujna prošle godine u Hrvatskoj je bio 23,7 milijardi kuna, a više od 92 posto se odnosi na kredite stanovništvu, prvenstveno stambene.

Prema procjenama Udruge Franak, u Hrvatskoj ima oko 60.000 kredita u 'švicarcima', pa bi, smatraju, jačanje franka moglo utjecati na živote otprilike 200 do 300 tisuća građana Hrvatske.

Premijer Zoran Milanović gostujući sinoć u Javnoj stvari rekao je kako će se poduzeti sve da se zaštite građani koji imaju kredite u švicarskim francima. Ako banke ne popuste, djelovat će država, poručio je Milanović. Ne očekuje socijalne nemire jer će država djelovati prije toga, rekao je, te nekoliko puta poručio građanima kako neće biti problema i da ne paničare.

'Ovo je situacija u kojoj banke moraju shvatiti da iza njih postoji hrvatska država. Ali ako dužnici završe u bankrotu? Neće završiti u bankrotu, jamčim to. Znam da je ta rijeć u hrvatskoj politici izlizana i zloupotrebljena. Jamčim da neće biti problema', obećao jer premijer.

Ministar financija Boris Lalovac s bankarima traži rješenje koje bi pomoglo ugroženim građanima. Banke su ponudile nekoliko rješenja, a u idućim danima ministar očekuje da ponude zajedničko. U suprotnom, odluku će donijeti Vlada, poručio je ministar Lalovac.

Da je uloga Vlade ključna u rješavanju ove situacije, tvrdi i biviši premijer Nikica Valentić. 'Vrlo je važno da Vlada pomogne koliko može da spriječi paniku'.

Prijedlog rješenja, konverziju franka u kune uz zadržavanje prošlomjesečnog iznosa anuiteta do kraja otplate, zagovara bivši član Vlade Radimir Čačić

Na konferenciji za novinare iznio je konkretan prijedlog. Rješenje mora biti trenutačno i sastoji se u sljedećem: trenutačna konverzija iz franka u kune. Potrebni iznos eura za konverziju osigurava HNB, a za taj iznos osigurava kunski kredit bankama uz nula posto kamata na 20 godina, pri čemu se banke obvezuju na zadržavanje postojećeg kunskog iznosa anuiteta za otplatu kredita na razini anuiteta u prošlom mjesecu do otplate kredita, rekao je Čačić.

Predsjednik Novog vala i ekonomist Ljubo Jurčić i predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever rekli su smatraju da bi se krediti u švicarskim francima trebali pretvoriti u kune, a devizna klauzula ukinuti. Građani koji imaju kredite vezane uz švicarski franak nemaju nikakvu vezu s tom valutom, dodaju.

Prilog HRT-a pogledajte ovdje