inicijativa komore

HGK predlaže konkretne mjere pomoći gospodarstvu Sisačko-moslavačke županije

07.01.2021 u 14:13

Bionic
Reading

Hrvatska gospodarska komora (HGK) predložila je Vladi mjere pomoći gospodarstvu Sisačko-moslavačke županije među kojima su poseban porezni tretman za gospodarske subjekte, privremeni moratorij na obračun poreznih davanja na sve donacije, deblokadu računa gospodarskim subjektima te proširenje mjera za očuvanje radnih mjesta na sve poduzetnike

Komora u priopćenju od četvrtka navodi da na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije djeluje oko 1.250 gospodarskih subjekata koji zapošljavaju oko 8.800 djelatnika.

Nakon potresa predstavnici HGK izašli su na teren i uz pomoć kolega iz HGK Županijske komore Sisak obišli pogođene poduzetnike te iz razgovora s njima dobili informacije kako su gotovo sve tvrtke pretrpjele oštećenja, a velikom broju njih poslovanje je u potpunosti onemogućeno.

"Dio proizvodnih pogona je neupotrebljiv za daljnju proizvodnju, a poslovni prostori malih poduzetnika u potpunosti su uništeni", istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović.

Napominje i kako su štete nastale i na zalihama sirovina i gotovih proizvoda, a stradale su i trafostanice.

"U ovom je trenutku još uvijek prerano govoriti o ukupnom iznosu štete, jer su statičari još uvijek na terenu, a tlo i dalje svakodnevno podrhtava. No, prvi podaci pokazuju kako je oštećeno oko 3.500 obiteljskih kuća te nepoznat broj višestambenih zgrada i objekata kulturne baštine. Imajući na umu kako je procjena štete na zagrebačkom području iznosila gotovo 90 milijardi kuna, može se pretpostaviti kako će se šteta na području Banije također brojati u milijardama, što zahtjeva brzu i promišljenu pomoć", poručio je Burilović.

  • +57
Petrinja dan nakon potresa Izvor: Cropix / Autor: Ivana Nobilo / CROPIX

HGK u priopćenju ističe kako su zbog toga Vladi već iznijeli prijedloge mjera pomoći, koje uključuju "poseban porezni tretman za gospodarske subjekte koji posluju na pogođenom području, privremeni moratorij na obračun poreznih davanja na sve donacije na tom području za vrijeme trajanja obnove, uključujući i ukidanje obračuna PDV-a na doniranu robu i usluge te deblokadu računa gospodarskih subjekata koji su registrirani na području za koje je proglašena katastrofa, a koja su uredno poslovala do 1. ožujka 2020. godine".

  • +44
Potres u Sisku Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

HGK predlaže i da se "mjere za očuvanje radnih mjesta za pogođena područja prošire na sve poduzetnike, neovisno o njihovoj veličini i djelatnosti".

Također, u Komori drže kako je potrebno definirati i posebne kreditne linije za obnovu proizvodnih kapaciteta od strane Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (Hamag-Bicro) i drugih financijskih institucija te obustaviti naplatu najamnina za objekte koji ne rade i koji zbog štete nisu u funkciji.