u suradnji s Bernaysom

HGK pokreće prvi integracijski program za strane radnike

05.03.2024 u 14:55

Bionic
Reading

Hrvatska gospodarska komora (HGK) u suradnji s Veleučilištem Edward Bernays pokreće prvi integracijski program za strane radnike u RH - Welcome to Croatia, s ciljem integracije stranih radnika u društvo i poslovnu zajednicu, izvijestili su u utorak iz HGK

Ciklus radionica kreće iz Pule, gdje će od 25. do 29. ožujka strani radnici iz sektora turizma učiti o specifičnostima Hrvatske kao zemlje domaćina u kontekstu nacionalnog identiteta, društvenih i kulturnih normi i vrijednosti, ali će također učiti osnove hrvatskog jezika, upoznat će se sa zakonodavnim okvirom, osnovama sigurnosti na radu te će usavršavati poslovne norme u kontekstu rada s klijentima, obrade pritužbi klijenata, hitnih sigurnosnih postupaka i poslovnog bontona općenito.

Welcome to Croatia je interdisciplinarni edukacijski program koji odgovara izazovima integracije i osnovnog osposobljavanja državljana trećih zemalja u Hrvatskoj, kao pomoć za jednostavnije uključivanje u društvene tokove i rad u tercijarnom sektoru.

"Osluškujući potrebe gospodarstva, ali i pozive iz različitih društvenih sfera kako je nužno započeti s provođenjem integracijskih programa za sve veći broj stranih radnika koji dolaze u našu zemlju, započinjemo s provođenjem programa koji će strane radnike upoznati s osnovama hrvatskog društva i poslovnih normi", kazao je predsjednik HGK Luka Burilović.

S obzirom na to da se i ove godine očekuje izdavanje preko 170.000 novih radnih dozvola Burilović je rekao kako vjeruje da se u sinergiji s mjerom vaučera HZZ-a za učenje hrvatskog jezika za strance, može doprinijeti njihovoj integraciji u naše društvo.

"Navedene mjere su prvi koraci prema sustavnoj i sveobuhvatnijoj integracijskoj i imigracijskoj politici, kako bi Hrvatska privukla i zadržala kvalitetnu radnu snagu", izjavio je Burilović.

Iz HGK navode kako je u prvom koraku predviđeno održavanje 10 ciklusa edukacija u većim gradovima u Hrvatskoj. Program se izvodi uživo, na engleskom jeziku, u sjedištima županijskih komora HGK ili u prostorima poslodavca, ako postoji interes za cijelu grupu.

Program traje pet dana, ukupno 30 školskih sati, a izvodit će se u grupama do 30 polaznika. Namijenjen je svim stranim radnicima, a nude se i moduli posebno prilagođeni  sektoru turizma, građevine, logistike i trgovine, u kojima danas u Hrvatskoj radi najviše stranih državljana.

Nakon odslušanih svih modula i izvršenih svih obaveza na programu, HGK i Veleučilište Edward Bernays polazniku izdaju certifikat o uspješnom završetku programa. Uz certifikat, polazniku se izdaje i dodatna isprava, tzv. prilog uz certifikat čija je svrha pružanje nezavisnih podataka o programu radi olakšanja transparentnosti pred poslodavcem u Hrvatskoj.