KAKO OSLOBODITI DIONICE

HFP u neobranu grožđu sa Željezarom

29.10.2010 u 14:50

Bionic
Reading

'Iznenađeni smo tom informacijom', rekao nam je Tonći Mužić, sindikalni povjerenik u Željezari Split, komentirajući informaciju da je stvarni vlasnik te tvrtke britanski fond koji posluje s rizičnim kapitalom Carlson Private Equity. Fond Carlson jučer se obratio HRT-u tvrdeći da je zakoniti vlasnik 95,86 posto dionica Željezare Split jer su 8. rujna s Zlomrexom sklopili ugovor o prodaji 223.060 dionica

On se nada da će Vlada što prije riješiti problem sa Zlomrexom te firmu prodati ili dati u najam, kako je najavljeno, tvrtki CIOS.

Uvidom u podatke Središnjeg klirinškog depozitarnog društva ustanovili smo da je 95,86 posto dionica i dalje u vlasništvu Zlomrex-a. Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač izjavio je danas u Opatiji da je za hrvatsku stranu poljski Zlomrex i dalje vlasnik željezare u Splitu i stranka u postupku.

'Zlomrex je upisan u knjigu dioničara te nemamo nikakvih informacija da je netko drugi većinski vlasnik', kazao je Popijač odgovarajući na pitanja novinara. 'Prema saznanjima ovog ministarstva, koja se crpe iz redovitih kontakata s predstavnicima Zlomrexa, posljednjih mjeseci nismo upoznati s mogućnošću da je Carlson Fond vlasnik dionica. Iz Ministarstva gospodarstva i u pisanom odgovoru na upite Hine navode da unatrag godinu dana nitko iz Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva nije kontaktirao Carlson Fond. Međutim, točne podatke o međusobnim odnosima Zlomrexa i Carlson Fonda mogu dati samo ti subjekti sami', navode iz Ministarstva. Iako Carlson Private Equity u svom vlasništvu trenutačno nema dionica, ne znači da sa Zlomrexom nisu dogovorili opciju kupnje koju mogu aktivirati u svakom trenutku.

Inače, sindikalac Mužić kaže da danas imaju drugi sastanak s predstavnicima tvrtke CIOS nakon kojega bi se trebalo iznaći rješenje.

Što se tiče same tvrtke CIOS, Mužić kaže da bolje tvrtke za pokretanje proizvodnje u državi nema. Prema njihovim saznanjima, koja temelje na medijskim napisima, ta tvrtka nikad nije imala neke financijske dubioze te im se po pristupu kojim nastupaju na sastancima i informacijama koje daju čine najboljim mogućim rješenjem.

Podsjetimo, nakon što je HFP zatražio raskid ugovora i postavio svoje uvjete, Zlomrex je odgovorio da mogu prihvatiti rješenje iz ponude HFP-a od 12. listopada, 'no ne uz simboličnu naknadu od jedne kune, već za iznos naknade od pet milijuna eura'.

Očito je da Zlomrex ima asa u rukavu, a po nekim informacijama navodno im je u slučaju raskida ugovora zagarantirana odšteta od 10 milijuna eura, što je svojim potpisom amenovao bivši ministar gospodarstva Damir Polančec