BIONDIĆ U PROBLEMIMA

Heruc galerija zatvara pola dućana

21.11.2012 u 14:15

Bionic
Reading

Ne prestaju poslovne poteškoće Dragutina Biondića, nekoć jednog od najuspješnijih poduzetnika. Njegovu je Centar banku nedavno spasila država dokapitalizacijom, no za dio modnog biznisa nema spasa, pa je odlučio zatvoriti četiri trgovine: jednu u Zadru i tri u Zagrebu. Time će srezati ukupan broj trgovina Heruc galerije sa sedam na tri

Vijest o zatvaranju četiri Herucove trgovine, tri u Zagrebu i jedne u Zadru, potvrdili su tjedniku Globus: 'Krajem 2012. izlazimo iz prostora u kojima nam istječu ugovori o zakupu ili gdje visina zakupa ne omogućuje profitabilno poslovanje', kazala je direktorica Heruc galerije Irena Malagia, napominjući da istovremeno pregovaraju za nove lokacije. Od dosadašnjih sedam ostaju samo tri Herucove trgovine, u Zagrebu, Rijeci i Dubrovniku.

Provjerili smo poslovne rezultate Heruc galerije, članice Heruc grupe preko koje je poslovao Biondićev lanac modnih trgovina, lanjski gubitak iznosio je četiri milijuna kuna, što je bolji rezultat nego 2010. kada je minus nadmašio pet milijuna kuna. No prihodi su u 2011. pali na 22,7 milijuna kuna, što je upola manje nego u pretkriznoj 2008. Heruc galerija koja prodaje strane skuplje modne brendove zapošljava tridesetak zaposlenika. Kao promotorica modnog biznisa, u medijima često nastupa supruga vlasnika tvrtke, Lana Biondić, koja je i samadizajnirala  haljine za Heruc galeriju.

Ne samo modni, nego i Biondićev bankarski biznis našao se u ozbiljnim problemima. Spašavanje posrnule Centar banke novcem poreznih obveznika zaintrigiralo je medije zbog činjenice da se radi o maloj banci sa snažnim političkim vezama, koja je uoči izbora Čačićevom Coningu garantirala za kredit. Sporno je bilo i to što je, kako je tportal pisao, banka u prvih devet mjeseci ove godine, nakon ulaska paradržavnog fonda u vlasništvo tek iskazala gubitak od 53 milijuna kuna. Tjednik Novosti otkrio je još jednu zanimljivost u vezi banke u kojoj Dragutin Biondić danas drži trećinu dionica, da su četiri velike državne tvrtke kojima su na čelu članovi Hrvatske narodne stranke, otvorile svoje poslovne račune u Centar banci.