OSLOBAĐA SE VIŠKOVA

HEP prodaje imovinu vrijednu 2 milijarde kuna

Bionic
Reading

U svrhu racionalizacije poslovanja, HEP do kraja ove godine namjerava provesti Plan upravljanja netehnološkim cjelinama, čija ukupna knjigovodstvena vrijednost iznosi 369 milijuna kuna, s tim da u tu brojku nisu uračunate dvije parcele u Novalji od 70 tisuća metara četvornih, piše Slobodna Dalmacija

Pretpostavlja se da će ukupna tržišna vrijednost tih nekretnina biti višestruko veća od knjigovodstvene, odnosno da bi mogla iznositi više od milijardu, pa čak i do dvije milijarde kuna.

Leo Begović, predsjednik Uprave HEP-a rekao je za Slobodnu Dalmaciju da su za sad sve nekretnine još uvijek u 'fazi procjene', utvrđuje se njihov imovinsko pravni status, a na osnovi toga i mogućnost prodaje u povoljnom trenutku ili iznajmljivanja po tržišnoj cijeni ako nije moguća prodaja.

U vlasništvu HEP-a je čak 204 stana sa 60 pripadajućih garaža, čija knjigovodstvena vrijednost iznosi 134 milijuna kuna. Od toga je 27 stanova, 15 garaža i osam poslovnih prostora prazno i HEP od njih ne ubire nikakvu naknadu, dok su 24 satna i dvije garaže iznajmljeni osobama izvan HEP-a.

Od HEP-ovih odmarališta prodao bi se dio vrijedan 14,6 milijuna kuna, dok bi se nastavio koristiti ostatak knjigovodstveno vrijedan 76 milijuna kuna.

U vlasništvu HEP je i ribogojilište (640 tisuća kuna), kao i 5,35 posto dionica JANAF-a nominalne vrijednosti 151 milijuna kuna, kao i 0,9 posto dionica Pominvest banke, 015 dionica Viktora Lenca, 0,14 dionica Đure Đakovića i 0,0005 dionica Kraša.