POZIV INVESTITORIMA

HEP kreće u gradnju vjetroelektrana

15.07.2013 u 13:02

Bionic
Reading

Kompanija je oglasom u medijima objavila interes da uđe u projekte koji su već u razvoju. Ciljaju na investitore kojima nedostaje kapitala ili žele smanjiti rizik

Nakon dugogodišnjih najava Hrvatska elektroprivreda ipak pokreće investicije u vjetroenergetici. HEP je tako prošlog tjedna u domaćim medijima objavio oglas kojim poziva potencijalne partnere za razvoj vjetroelektrana, piše Poslovni.hr

Ćurković najizgledniji partner

Jedan od mogućih kandidata za partnerstvo s HEP-om mogao bi biti i Ante Ćurković, bivši direktor HEP-ovog sektora za investicije, koji je nakon odlaska iz kompanije 2009. postao najveći investitor u domaćoj vjetroenergetici. Kako su nedavno izvijestili mediji, tvrtke povezane s Ćurkovićem i članovima njegove obitelji, trenutačno razvijaju vjetroenergetske projekte vrijedne više od 200 milijuna eura.

Kako stoji u oglasu, traže se postojeći nositelji projekata vjetroelektrana koji bi se udružili s HEP-om i projekt vodili kroz zajedničko društvo posebne namjene. Kako objašnjavaju u kompaniji, želja im je stupiti u partnerstvo s onim investitorima koji su već dobili udio u kvotama za proizvodnju energije iz vjetra, ali nemaju dovoljno kapitala da ih realiziraju.

'U Hrvatskoj takvih projekata trenutačno ima dosta, a HEP ima i kapitala i znanja da te projekte pokrene s mrtve točke. Također, moguće je da neki investitori žele umanjiti rizik, a partnerstvo s HEP-om neosporno je dobar zalog sigurnosti', kaže sugovornik iz vrha HEP-a.

Prema prvim projekcijama, HEP je spreman uložiti u projekte ukupne snage 150 megavata. Ako se taj plan ostvari, kompanija će značajno povećati svoj portfelj obnovljivih izvora energije. Trenutačno HEP 'zelenu energiju' proizvodi samo iz velikih i malih hidroelektrana, no tvrtka zasad ne proizvodi energiju iz vjetra, sunca, niti iz biomase.