zamjena za FGS-ove

HBOR i EIF pokrenuli fond za ulaganja u mala i srednja poduzeća vrijedan 70 milijuna eura

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 28.01.2019 12:14
  • Objavljeno 28.01.2019 u 12:14
Potpisivanje ugovora u HBOR-u

Potpisivanje ugovora u HBOR-u

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

U Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak u ponedjeljak je potpisan ugovor kojima je pokrenut CROGIP - Croatian Growth Invesment Programe, inicijativa vrijedna 70 milijuna eura koja će potaknuti ulaganja u mala i srednja poduzeća. Ugovor su potpisali predsjednica HBOR-a Tamara Perko i Peir Luigi Gilibert, izvršni direktor Europskog investicijskog fonda (EIF)

Potpisanji ugovor je preduvjet za osnivanje 'fonda fondova' u kojeg će EIF i HBOR svaki uplatiti po 35 milijuna eura, a novac će se kasnije proslijediti fondovima rizičnog kapitala kojima će upravljati društva koje će odabrati EIF.

Financirati će se mala i srednja poduzeća u Hrvatskoj, a kao prihvaljivi fondovi u obzir će se uzimati svi koji najmanje 70 posto svoje imovine ulažu u domaće tvrtke.

Na umu treba imati da se ovim novcem neće finacirati start-upovi već srednje kapizalizirane tvrtke, a očekuje se da će se ulaganjima potaknuti industrija rizičnog kapitala.

Tamara Perko, šefica HBOR-a rekla je kako je ovo ulaganje svojevrsna zamjena za Fondove za gospodarsku suradnju (FGS) koji su došli kraju sa svojim ulaganjima i očekuje se da će do 2023. svi dezinvestirati (prodati) svoje investicije.

'Industrija rizičnog kapitala još uvijek nije zaživjela u potrebnoj mjeri. Stoga je bitna uloga HBOR-a kao promotora i aktivnog sudionika koji svojim inicijativama potiče aktivnost na području razvoja fondova rizičnog kapitala.

Očekuje se da će fond zaživjeti do kraja ove godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!