mirno spavajte

Guverner Vujčić: Ne očekujemo recesiju u iduće dvije godine

06.11.2019 u 14:06

Bionic
Reading

U Opatiji je u srijedu započelo savjetovanje 'Ekonomska politika Hrvatske u 2020.'. Na marginama skupa guverner Hrvatske narodne banke, Boris Vujčić, za N1 je komentirao najave dolaska nove recesije.

"Očekujemo samo smanjenje rasta BDP-a, a ne i recesiju", rekao je Vujčić za N1. Ipak, to ne znači da recesije definitivno neće biti, pojasnio je.

"Nikad se ne može definitivno reći da recesije neće biti, ali možemo definitivno reći da će je jednog dana biti. Kada, to je druga stvar, ali ne očekujemo je u iduće dvije godine", rekao je Vujčić.

Po riječima guvernera središnje banke, trenutna je projekcija da će eurozona vjerojatno rasti nešto ispod jedan posto iduće godine, a u Hrvatskoj bi BDP bi mogao rasti oko 2,5 posto.

Kao glavne rizike u ovom trenutku izdvaja trgovinski rat, koji se događa ponajprije na razini SAD-a i Kine. Najavljene su i moguće neke sankcije, odnosno carine koje bi Sjedinjene Države mogle uvesti prema Europi, prvenstveno automobilskoj industriji.

Ako dođe do toga i daljnjeg zatezanja tih trgovinskih tenzija, to će loše utjecati na rast i mogli bismo vidjeti neke zemlje u Europi koje će pasti onda u recesiji. Ali i uz takvu prognozu, mi očekujemo samo usporavanje rasta BDP-a, a ne i recesiju, rekao je Vujčić.

"Nikad se ne može reći definitivno da recesije neće biti, ali možemo definitivno reći da će je jednog dana biti. Kada, to je druga stvar, ali ne očekujemo u iduće dvije godine", ponovio je guverner središnje banke na opetovani upit o mogućoj recesiji.