trgovanje dionicama

Guverner Vujčić: Nisam koristio povlaštene informacije za stjecanje osobne koristi

11.01.2022 u 19:39

Bionic
Reading

Guverner HNB-a Boris Vujčić u Dnevniku HTV-a rekao je kako se nije koristio povlaštenim informacijama za stjecanje osobne koristi. Izjavio je i kako nema saznanja da su to radili drugi djelatnici HNB-a te je pozvao sve koji imaju dokaze o takvim radnjama da obavijeste HNB i HANFA-u

'Što se mene tiče, ja sam 2001. prodao dionice dvije banke koje sam imao, nakon što sam postao zamjenik guvernera i rukovodstvo HNB-a je tada iniciralo promjenje zakona da samima sebi zabrani, jer je to tada bilo dozvoljeno, da imamo dionice banaka i da njima trgujemo. Ako išta, onda se može pohvaliti za tako nešto, a ne napadati. Na kraj pameti mi nije bilo da za 20 godina će to netko na taj način interpretirati', rekao je Vujčić za HRT.

'Što se tiče drugih zaposlenika, ako itko ima bilo kakve dokaze o trgovanju povlaštenim informacijama, onda bih molio da obavijeste HNB i HANFA-u da to provjere', rekao je Vučić dodajući kako on nema saznanja o tome.

Guverner je naglasio kako nema dokaza o bilo kakvom sukobu interesa.

'Da je bilo sukoba interesa, onda bi se trebalo utvrditi da je bilo trgovanje s povlaštenim informacijama, da je netko znao neku informaciju o banci koja će promijeniti cijenu dionice, obveznice i da je aktivno s njom trgovao. Mi nemamo saznanja o tome. Ako itko ima, ja pozivam da nas obavijeste o tome i obavijeste nadležnu instituciju koja će to provjeriti', rekao je.

'Ja znam za samo tri transakcije za koje su nas pitali i na koje smo odgovorili. Tu nismo vidjeli ništa što bi moglo upućivati na trgovanje povlaštenim informacijama koje je apsolutno neprihvatljivo. Ako tako nešto postoji, jaka indicija ili dokaz da je toga bilo, da je netko od toga zaradio novac, da se to dostavi ne samo nama nego i nadležnim institucijama, rekao je Vujčić.

Upitan je li ono što se mijenja od 1. ožujka 2022. zapravo pokazatelj da je sve skupa bilo krivo, Vujčić je rekao: 'Ne. Ono što se događalo od 2001. je da se polako standardi pojačavaju. Mi smo 2001. uveli zabranu imanja dionica za rukovodstvo ECB-a. ECB je 2015. donio smjernicu o etičkom okviru kojoj smo se sada prilagodili, ja sam prošle godine potpisao odluku. Standardi su bili takvi kakvi su bili i oni se pojačavaju. Vidjet ćete za 10 godina da će biti još snažniji. Mi ćemo se do 1. lipnja 2023. uskladiti s novom smjernicom ECB-a'.

'Razliličite središnje banke imaju različite propise. U SAD-u središnja banka dozvoljava trgovanje dionicama i rukovodstvu. Neke središnje banke imaju još snažnije standarde od ECB-a, neke ne dozvoljavaju zaposlenicima da imaju depozite u bankama', rekao je Vujčić.