rekordne cijene

Andrej Grubišić: Treba ukinuti minimalne trošarine. Ne očekujem zadiranje u PDV i nadam se da se neće dirati marže

  • Autor: I.Ba.
  • Zadnja izmjena 06.06.2022 11:10
  • Objavljeno 06.06.2022 u 11:01
Andrej Grubišić

Andrej Grubišić

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

'Vlada mora, nije pitanje može li ili ne, nego mora, nešto učiniti', komentirao je sindikalista Krešimir Sever za HRT najavu hrvatske Vlade da bi zbog najava drastičnog poskupljenja goriva na mediteranskom tržištu trebala opet intervenirati u trošarine ili marže. Ekonomski analitičar Andrej Grubišić ističe pak kako je Vladin manevarski prostor skučen

'Gorivo neprekidno poskupljuje nekada jače, nekada manje i mi više ne možemo spominjati rekordne cijene jer se to neprekidno događa. Činjenica je da nešto treba napraviti, iako mi se čini da previše govorimo o cijenama goriva, ali glavninu udara čini drastično poskupljenje hrane, energenata i goriva. Mjere su nužne i na hrani i na području energenata i goriva. Vlada mora, nije pitanje može li ili ne, nego mora, nešto učiniti', rekao je Krešimir Sever, sindikalist, član Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) gostujući u Studiju 4 HTV-a gdje je komentirao najavljene Vladine intervencije u trošarine ili marže zbog najava drastičnog poskupljenja goriva na mediteranskom tržištu.

Sever je dodao kako postoji i prostor i na razini PDV-a. Kaže kako svi moraju doprinijeti ovoj situaciji jer se tako može ublažiti 'ovaj snažan udar'.

Andrej Grubišić, ekonomski analitičar, rekao je kako je vladin manevarski prostor skučen.

'Nekada je i dobro kada nemate previše opcija na stolu. Razumnim opcijama se smatra daljnje reduciranje trošarina, apeliranje na EU da ukine dekret kojim je postavljena minimalna razina trošarina. To treba po meni trajno ukinuti i treba dopustiti formiranje cijena na dnevnoj bazi, a ne na tjednoj', rekao je, dodavši da ne preporuča daljnje limitiranje marži, te da se one trebaju slobodno formirati.

Intervencijom na PDV država bi, kada se očekuje dolazak automobilima u Hrvatsku brojnih turista i porast potrošnje goriva, odrekla dodatnih prihoda.

'Građani neće više moći podnijeti daljnje poskupljenje, već ga sada teško podnose. Treba odvagnuti je li važno zaštititi građane ili ubrati dodatne novce od turista. Treba postići dobru i zdravu mjeru', rekao je Sever.

Grubišić je rekao kako od vlade očekuje da će se ići razborito daljnjim reduciranjem trošarina.

'Ne očekujem zadiranje u PDV i nadam se da se neće dirati marže', zaključio je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!