otvoreno

Kako zaustaviti inflaciju? 'Trenutak istine bit će lipanj, srpanj i kolovoz'

03.05.2022 u 22:45

Bionic
Reading

Ponovno su porasle cijene goriva. Poskupljuje i hrana. Mjesec dana nakon što je na snagu stupio paket mjera za ublažavanje poskupljenja energenata, koji će proračun stajati 5 milijardi kuna, rast cijena u maloprodaji nije usporen. Vlada je znatno povisila i procjenu rasta inflacije za ovu godinu, s 2,6 na čak 7,8 posto. Kako zaustaviti inflaciju? Kako nas država može zaštititi?

Zvonimir Savić, posebni savjetnik predsjednika Vlade za ekonomska pitanja, rekao je gostujući u emisiji HTV-a Otvoreno, da su se i Vlada i ministarstvo financija prilagodili novonastaloj situaciji.

'Revidirali smo prognoze. Očekivana prognoza gospodarskog rasta je tri posto, a stopa inflacije nešto ispod osam posto', rekao je, dodavši kako je dobro što je prošle godine Hrvatska zabilježila prilično jako gospodarski oporavak.

'Ako gledamo 2021., 2022. i 2023. Hrvatska bi kumulativno bila među prve dvije, tri zemlje EU-a po brzini gospodarskog oporavka', istaknuo je.

Dodao je i kako su vladine mjere za ublažavanje inflacije učinile puno.

'Mjere koje su stupile na snagu u travnju su izrazito široke i financijsko jake', rekao je Savić.

Josip Tica, SDP rekao je kako većina analitičara smatra da je uzrok infacije poremećaj u dobavnim lancima koji je nastupio zbog lockdowna.

'Ja sam govorio da se ne radi o inflaciji, nego o šoku profitnih marži. Nije porasla cijena nafte ili plina jer su im porasli ulazni troškovi, nego zato jer su povećali profitne marže.'

Tica je dodao kako su u Europskoj središnjoj banci podijeljeni na dva mišljenja.

'Jedni zagovaraju dizanje kamatnih stopa, a drugi smatraju da je ovaj profitni šok otišao predaleko i da će sam od sebe izazvati recesiju da akcija monetarne politike neće biti potrebna.

Istaknuo je kako treba biti oprezan oko dizanja kamatnih stopa, te da će trenutak istine biti lipanj, srpanj i kolovoz.

'Tada ćemo moći usporediti s prošlom godinom jer su cijene počele rastu u lipnju, srpnju i kolovozu', rekao je.