Safe stay in Croatia

Grčka, Mađarska i Estonija uvode 'covid-putovnice', Hrvatska ima posve drugačiji plan za siguran turizam. Evo o čemu se radi

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 18.01.2021 14:27
  • Objavljeno 18.01.2021 u 12:29
Nikolina Brnjac

Nikolina Brnjac

Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic

Za razliku od nekih država, poput Grčke, Mađarske i Estonije, koje su najavile uvođenje covid-putovnica za turiste koji im namjeravaju doći, Ministarstvo turizma zauzelo je stav da 'sustav covid-putovnica nije razrađen na razini EU-a' te da će se s odlukom o tome pričekati

Neslužbeno, Jutarnji list saznaje da Hrvatska u ovom trenutku nije za uvođenje covid-putovnica te da će to biti njezina početna pozicija na virtualnom sastanku sljedeći četvrtak, na kojem će šefovi država ili vlada EU-a raspravljati o ovoj temi.

Covid-putovnica kolokvijalni je naziv za cjepivni certifikat, odnosno potvrdu da je osoba cijepljenja protiv koronavirusa, koja bi u nekim državama EU-a mogla zamijeniti rigorozne mjere pri prelasku granice, odnosno obavezu predočenja negativnog PCR testa ili odlaska u karantenu. Drugim riječima, cijepljeni turist koji ima tu potvrdu (covid-putovnicu) nesmetano bi mogao ući u državu.

Ideju je prvi javno iznio grčki premijer Kiriakos Micotakis, smatrajući da će to pomoći u pokretanju oporavka industrije turizma i putovanja. U Francuskoj se, prema nacrtu novog zakona, predviđa uvođenje tzv. zelenih putovnica za osobe koje su procijepljene.

U nacrtu spomenutog zakona također stoji da se onima koji ne mogu dokazati da su negativni na koronavirus ili se nisu cijepili 'zabrane određene aktivnosti i pristup gradskom prijevozu, restoranima, kulturnim ustanovama i drugim javnim mjestima'. I iz Španjolske je najavljeno da će tamošnje vlasti napraviti registar svojih državljana koji se odbiju cijepiti i podijeliti ga s ostalim zemljama EU-a.

Ideja je kontroverzna s pravnog aspekta jer u većini država cijepljenje ne može biti obvezno, a s druge strane, ne smije biti diskriminacije u pravima slobode kretanja. Drugi problem bit će i činjenica da građani još ne mogu sami odlučiti o tome kada će se cijepiti jer još barem nekoliko mjeseci neće biti dovoljno cjepiva da se može cijepiti svatko tko to želi.

  • +2

Cijepljenje protiv koronavirusa

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

'Da bi se u Hrvatskoj uvela tako restriktivna mjera, trebalo bi se priznati da je situacija toliko ozbiljna - izvanredna - da zahtijeva sasvim izvanredna ograničenja ljudskih prava. Budući da takvo nešto nije uobičajeno za redovno stanje, moralo bi se priznati da se nalazimo u stanju velike prirodne nepogode (članak 17. Ustava), pa bi o uvođenju takve mjere morao odlučivati Sabor dvotrećinskom većinom svih zastupnika. Ili, drugačije rečeno, sve dok vlast tvrdi da ustavnopravno imamo redovno stanje (članak 16. Ustava), ne može se uvoditi ova vrsta restrikcija, koje predstavljaju neku vrstu prisile', objašnjava Đorđe Gardašević s Katedre za ustavno pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Dok se pak čeka dogovor u Bruxellesu, Ministarstvo turizma priprema popis hotela i turističkih objekata kojima će biti dodijeljena oznaka Safe travels kao dokaz da su sigurni za goste jer poštuju epidemiološke protokole. Otprilike za dvadesetak dana Ministarstvo turizma počinje propagandnu kampanju Safe stay in Croatia (Siguran boravak u Hrvatskoj), a zatim će dodjeljivati te naljepnice.

'U pripremi su sigurnosni protokoli za smještajne i ugostiteljske objekte, uključujući dionike nautičkog turizma, a oznaka će biti usklađena s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje su u danom trenutku na snazi. Dodjeljivanje oznaka planirano je početkom veljače, a Ministarstvo turizma i sporta vodit će evidenciju subjekata s nacionalnim oznakama te ad hoc provoditi provjere pridržavanja mjera', glasi službeni odgovor Ministarstva turizma.

Krajem prošlog ljeta Hrvatska je postala jedna od zemalja koje su dobile pečat WTTC-a za sigurno putovanje, koji je kreiralo Svjetsko vijeće za putovanja i turizam (WTTC). Žig Safe travels stvoren je kako bi putnicima omogućio identifikaciju destinacija i tvrtki diljem svijeta koji su usvojili globalne standardizirane zdravstvene i higijenske protokole. To je, na neki način, jamstvo turistima da će se voziti ili odsjesti u objektu koji poštuje protokole za suzbijanje koronavirusa.

'Imat ćemo dvije vrste oznaka Safe travels - onu WTTC-a i nacionalnu - a primjena sigurnosnih protokola te postizanje potrebne razine procijepljenosti turističkih djelatnika i cjelokupnog stanovništva doprinijet će jačanju Hrvatske kao poželjne i sigurne turističke destinacije, kojoj je sigurnost gostiju na prvom mjestu', pojasnila je Jutarnjem Ivana Crnić, glasnogovornica Ministarstva turizma.

'Na listi će se nalaziti hoteli, marine, OPG-i, privatni smještaj, čak i zračne luke i trajekti. Uostalom, već smo se dokazali kao sigurna destinacija jer se u ljeto 2020. nijedan turist nije zarazio u hotelima u Hrvatskoj', istaknula je Crnić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!