BOLJE REFORME NEGO KAOS

Grčić: Da sam ja na čelu Grčke, prihvatio bih sve što traži EU

03.07.2015 u 17:16

Bionic
Reading

'Tečaj kune zadavio je domaće gospodarstvo', ustvrdio je na Ljubo Jurčić, ekonomist i predsjednik stranke Novi val na današnjem okruglom stolu u sklopu 2. Konferencije o izvozu tjednika Lider

Uz Jurčića panelisti su bili SDP-ovac Branko Grčić, HDZ-ovac Tomislav Čorić i Liljana Katičić iz ORaH-a dok ih je kroz raspravu vodio glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović

Okupljena četvorka trebala je dati odgovor na pitanje kako će i koliko izvoza forsirati iduća hrvatska vlada.

Međutim dobar dio okruglog stola prošao je u još jednoj raspravi o tečaju kune i koliko bi slabljenje domaće valute pomoglo izvoznicima.

Jurčić zastupa tezu da je kuna precijenjena jer su kod nas troškovi proizvodnje rasli brže nego u Europi.

'Ja jesam za stabilan, ali realan tečaj. Mi smo uspostavili stabilnost davljenja', istaknuo je Jurčić.

S njim se nisu složili Grčić i Čorić. HDZ-ov ekonomski strateg Jurčiću je replicirao kako tečaj nije jedina i najvažnija varijabla u formiranju cijene izvoznih proizvoda.

'U to su uključeni konkurentnost, tehnološki napredak i cijena rada. Tečaj se uvijek izvlači kao alibi nečinjenja strukturnih reformi. Kada ne znamo što bismo, uhvatimo se zakona o Hrvatskoj narodnoj banci i njezinoj ulozi. To ne vodi ničemu. Kriza koja je pogodila EU proizašla je iz njezine nekonkurentnosti, a ne iz tečajne politike', ustvrdio je Čorić.

Jurčić mu je odgovorio kako 'se na tehnološki napredak mora čekati deset godina, a da će dotad narod pomrijeti'

Grčić se uključio tvrdnjom kako Hrvatska mora napraviti internu devalvaciju odnosno na svim drugim komponentama rezati troškove koji bi donijeli tih četiri ili pet posto za koliko je precijenjena kuna. Uzeo je za primjer Grčku.

'Da sam ja na čelu Grčke, zalagao bih se za reforme koje traži Europska unija. To će biti manje bolno od onoga što im se nudi kao alternativa. Istupanje iz eurozone znači povratak drahme, njezinu devalvaciju za 70 posto što bi srušilo standard građana za 50 do 60 posto i donijelo bi socijalni kaos', rekao je Grčić.