analiza

Gradovi lani neusporedivo učinkovitiji od države u povlačenju novca EU, šampioni su Rijeka, Osijek i Pleternica

06.08.2019 u 12:01

Bionic
Reading

Gradovi su prošle godine iz EU fondova povukli preko 314 milijuna kuna, triput više nego 2017. kad je povučeno nešto više od 89 milijuna kuna, prema analizi službenih podataka Ministarstva financija o izvršenju proračuna

Najviše novaca po stanovniku povukao je Grad Komiža, ukupno preko 3,8 milijuna kuna, što je 2.505 kuna po stanovniku, slijede Pleternica s ostvarenih 1.222 kune po stanovniku, Lipik s 1.157 kuna te Opuzen koji je povukao preko 1.117 kuna. U prvih 10 su još Grubišno Polje s 977 kuna, Nin s 973 kuna, Otok s816 kuna, Pazin s 532 kune, Hvar s 527 kuna i Prelog 521 kunu po stanovniku, piše gradonačelnik.hr.

Grad Rijeka, koji je ostvario preko 10 posto, najuspješniji je kada se gleda po udjelu u ukupno ostvarenim sredstvima svih gradova. Na drugom je mjestu Osijek, a potom slijede Pleternica, Petrinja, Virovitica, Vukovar, Požega, Koprivnica, Šibenik i Zadar.

  • +6
Rijeka Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Kada se gledaju podaci za zadnjih pet godina onda se na prvom mjestu nalaze Ludbreg i Zadar. Ludbreg je povlačio najviše sredstava po stanovniku godišnje, odnosno 554 kune. Zatim Grad Križevci s prosjekom od 437 ostvarenih kuna kroz pet godina, Komiža s 417 kuna, a u top 10 su još Grubišno Polje, Lipik, Senj, Opuzen, Pleternica, Skradin i Trilj.

Dok je Zadar na prvom mjestu kada se gleda udio svih gradova u zadnjih pet godina, preko sedam posto. Na drugom mjestu su Križevci, pa slijede Rijeka, Osijek, Karlovac, Vinkovci, Ludbreg, Vukovar, Šibenik i Požega.

  • +8
Zadar Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Prema ovim podacima, lokalna samouprava je iz godine u godinu sve uspješnija u pripremi i ugovaranju EU projekata dok je Hrvatska prošle godine povukla tek nešto više od 10 milijardi kuna, što je 2,9 milijarde manje nego od planiranog.