HEP SPREMAN

Gradnja Omble kreće za 4-5 mjeseci?

12.03.2013 u 14:43

Bionic
Reading

Iz perspektive zaštite okoliša i očuvanja biološke raznolikosti nema prepreka za početak izgradnje hidroelektrane vrijedne 150 milijuna eura, tvrde iz HEP-a. Ispunjeni su svi tehnički sigurnosno-okolišni uvjeti, kao i ekonomski aspekti projekta, a prema najavama iz HEP-a izgradnja hidroelektrane mogla bi započeti kroz četiri do pet mjeseci, kada se raspišu i odobre svi potrebni natječaji, piše SEEbiz.eu

Sredstva za projekt osigurala je Europska banka za obnovu i razvoj. Kredit bi se trebao vratiti kroz 13 godina, a početne prepreke oko zaštite okoliša i bioraznolikosti na terenu uklonjene su izradom nekoliko studija, koje su pokazale da nema opasnosti za šišmiše i za bioraznolikost, rečeno je na današnjem briefingu za novinare u HEP-u.

HEP je jučer na svojim internetskim stranicama objavio dodatnu stručnu dokumentaciju o zaštiti okoliša za projekt HE Ombla. Javnosti su ovdje dostupni sljedeći dokumenti: Plan upravljanja bioraznolikošću područja HE Ombla u izvornom tekstu na engleskom jeziku (izrađivač WSP), Plan upravljanja bioraznolikošću područja HE Ombla (neslužbeni prijevod na hrvatskom jeziku), Studija ocjene prihvatljivosti HE Ombla za ekološku mrežu (Elektroprojekt), Sektorska Studija utjecaja izgradnje HE Ombla na faunu šišmiša, (Oikon), Sektorska Studija utjecaja izgradnje HE Ombla na ribe (Hrvatsko ihtiološko društvo) i Sektorska Studija utjecaja izgradnje HE Ombla na špiljsku faunu (Hrvatsko biospeleološko društvo).

Obzirom da je došlo do promjene u regulativi u zaštiti prirode u odnosu na razdoblje kada je za HE Omblu ishođeno Rješenje o prihvatljivosti zahvata za okoliš, HEP je ponovio istražne radove na području HE Omble te u dogovoru s EBRD-om ugovorio izradu dodatne stručne dokumentacije. Rezultat provedenih istražnih radova su nove mjere zaštite okoliša i prirode koje se prezentiraju javnosti radi prikupljanja komentara i mišljenja, a postupak informiranja javnosti traje 30 dana.